Cercetările de la Institutul Babraham din Regatul Unit au dezvoltat o metodă care poate ajuta celulele îmbătrânite. Lucrările cercetătorilor au reușit să restabilească parțial funcția celulelor mai în vârstă, precum și să întinerească măsurile moleculare ale vârstei biologice.
Cercetarea este publicată în revista eLife și, deși acest subiect se află încă într-un stadiu incipient de explorare, ar putea revoluționa medicina regenerativă.
Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea celulelor noastre de a funcționa scade, iar genomul acumulează semne de îmbătrânire. Biologia regenerativă are ca scop repararea sau înlocuirea celulelor, inclusiv a celor vechi. Unul dintre cele mai importante instrumente ale biologiei regenerative este capacitatea noastră de a crea celule stem „induse”.
Procesul este rezultatul mai multor etape, fiecare dintre ele ștergând unele dintre semnele care fac ca celulele să fie specializate, potrivit Phys.org.
În teorie, aceste celule stem au potențialul de a deveni orice tip de celule, dar oamenii de știință nu sunt capabili să recreeze în mod fiabil condițiile pentru a modela celulele stem în toate tipurile de celule.
Noua metodă le-a permis cercetătorilor să găsească echilibrul precis între reprogramarea celulelor, făcându-le mai tinere din punct de vedere biologic, și posibilitatea de a-și recăpăta, în același timp, funcția celulară specializată.
Pentru a demonstra că celulele au fost întinerite, cercetătorii au căutat modificări ale semnelor distinctive ale îmbătrânirii.
Cercetătorii au analizat mai multe măsuri ale vârstei celulare. Prima este ceasul epigenetic, în care etichetele chimice prezente în tot genomul indică vârsta.
A doua este transcriptomul, toate citirile genetice produse de celulă. Prin aceste două măsuri, celulele reprogramate au corespuns profilului celulelor care erau cu 30 de ani mai tinere, în comparație cu seturile de date de referință.
Aplicațiile potențiale ale acestei tehnici depind de faptul că celulele nu numai că vor părea mai tinere, dar vor funcționa și ca niște celule tinere.
Fibroblastele produc colagen, o moleculă care se găsește în oase, piele, tendoane și ligamente, ajutând la structurarea țesuturilor și la vindecarea rănilor. Fibroblastele întinerite au produs mai multe proteine de colagen în comparație cu celulele de control care nu au fost supuse procesului de reprogramare. De asemenea, fibroblastele se deplasează în zonele care au nevoie de reparații.
Cercetătorii au testat celulele parțial întinerite prin crearea unei tăieturi artificiale într-un strat de celule dintr-un vas. Ei au constatat că acestea s-au deplasat în spațiul gol mai repede decât celulele mai vechi.
Acesta este un semn promițător că, într-o bună zi, această cercetare ar putea fi folosită în cele din urmă pentru a crea celule care să vindece mai bine rănile.
În viitor, această cercetare ar putea deschide și alte posibilități terapeutice. Cercetătorii au observat că metoda lor a avut un efect și asupra altor gene legate de boli și simptome legate de vârstă. Gena APBA2, asociată cu boala Alzheimer, și gena MAF, cu rol în dezvoltarea cataractei, au prezentat modificări spre niveluri de transcriere mai tinere.
Mecanismul care stă la baza reprogramării celulelor nu este încă pe deplin înțeles și reprezintă următoarea piesă din puzzle care trebuie explorată. Cu toate acestea, rezultatele reprezintă un mare pas înainte în înțelegerea noastră în ceea ce privește reprogramarea celulară.
Celulele noastre au „tentacule” bizare care le ajută să se deplaseze. Cum funcționează acestea?
Studiul unui nou model de celule stem aduce noi informații despre tulburările de dezvoltare
Cum ar putea planta de canabis să prevină îmbătrânirea și moartea celulelor creierului
Un vaccin a amânat cu succes îmbătrânirea cauzată de „celulele zombie” în cazul șoarecilor