Cartografierea rețelelor de creste de pe Marte cu ajutorul cetățenilor pasionați de știință
În ultimele două decenii, cercetătorii au descoperit rețele de creste neobișnuite pe Marte cu ajutorul imaginilor obținute de navele spațiale care orbitează Planeta Roșie.
Cum și de ce s-au format aceste creste, ori ce indicii pot oferi despre istoria planetei, încă nu se știe. O echipă de cercetători, condusă de Aditya Khuller de la Școala pentru Explorare Spațială și Terestră din cadrul Universității de Stat din Arizona, Statele Unite și Laura Kerber din cadrul Laboratorului pentru Propulsie al NASA, au decis sa afle mai multe despre aceste fenomene prin cartografierea unor zone extinse de pe Marte, cu ajutorul a mii de cetățeni pasionați de știință.
Descoperirile acestora, care au fost publicate de curând în Icarus, arată că aceste creste pot conține înregistrări fosilizate ale unui sistem acvatic subteran. Modul de formare al acestor rețele de creste rămâne un mister încă de când au fost observate de pe orbită. Cercetătorii au determinat că există trei etape implicate în formarea acestora, printre care și formația fracturilor poligonale, acoperirea fracturilor și în cele din urmă eroziunea, care a scos la iveală rețeaua de creste.
Rețeaua de creste de pe Marte
Pentru a afla mai multe despre aceste creste, echipa a cumulat datele de la camera THEMIS a navetei spațiale Odyssey a NASA, cu cele oferite de instrumentele CTX și HiRISE ale modulului de recunoaștere al Marte, precizează Phys.
Aproape 14.000 de cetățeni pasionați de știință din întreaga lume s-au alăturat efortului, concentrându-se asupra zonei craterului Jezero, acolo unde roverul Perseverance al NASA a aterizat în lume februarie. În cele din urmă, cu ajutorul cetățenilor, echipa a putut cartografia distribuția a 952 de rețele poligonale de creste într-o zonă care măsura aproximativ o cincime din suprafața totală a planetei.
„Cetățenii au jucat un rol crucial în cercetare, pentru că aceste aspecte sunt modele esențiale ale planetei, așa că aproape oricine care are un calculator și internet le poate identifica, folosindu-se de imagini ale planetei Marte”, a spus Khuller.
Colaborare nemaivăzută pentru aflarea misterelor crestelor
Cea mai mare parte dintre aceste rețele – 91%, adică 864 din 952 – care au fost analizate sunt localizate într-un teren antic și erodat, de acum patru miliarde de ani. În această perioadă, se crede că Marte ar fi fost o planetă mai caldă și umedă, aspecte care trebuie să fie cumva legate de modul de formare al acestor creste.
Cercetările anterioare efectuate în zonă, au arătat că aceste creste nu erau acoperite cu straturi de praf, prezentând semnături spectrale ale mai multor tipuri de argilă.
De vreme ce argilă se formează prin dezagregare în prezența apei, asta sugerează că aceste creste s-ar fi putut forma în prezența apei din sol.
Cândva exista apă pe Marte
În vreme ce straturile de praf de suprafață din aceste regiuni fac dificilă stabilirea dacă aceste noi zone cartografiate conțin sau nu argilă, similitudinile de formă și dimensiuni sugerează faptul că procesul de formare ar fi putut fi același.
Descoperirea îi ajută pe oamenii de știință să „urmărească” amprentele pânzei freatice de la suprafața solului marțian antic și să determine unde era propice, în urmă cu patru miliarde de ani, pentru ca apa lichidă să curgă în apropiere de suprafață.
„Sperăm că în cele din urmă să putem cartografia întreaga planetă cu ajutorul cetățenilor pasionați de știință”, a mai spus Khuller. „Dacă avem noroc, roverul Perseverance va putea confirma aceste descoperiri, dar cel mai apropiat set de creste se află la o distanță de câțiva kilometri, așa că ar putea fi explorate în cadrul unei potențiale misiuni extinse”.
Vă mai recomandăm și:
Roverul Franklin, pregătit pentru misiunea pe Marte. Cum arată viitorul pentru ExoMars?
Când am putea primi mostrele colectate de Perseverance de pe Marte? Planul NASA s-a schimbat
Gheața de pe Marte oferă noi indicii despre istoria climatică a Planetei Roșii
Roverul Curiosity al NASA a surprins în detaliu terenul ciudat de pe planeta Marte