Zonele Albastre sunt cinci regiuni din lume cu cele mai mari concentrații de oameni care trăiesc până la 100 de ani sau mai mult, și au devenit un punct central în studierea longevității și a secretelor unei vieți mai sănătoase.
Una dintre regiunile din Zona Albastră este Okinawa, Japonia. Localnicii de aici consideră că secretele longevității lor au legătură cu o combinație de factori, printre care comunitatea în care trăiesc și alimentația sănătoasă.
Mai exact, una dintre practicile alimentare zilnice pe care aceștia jură că o consideră un pilon central al sănătății lor este respectarea regulii 80/20.
Potrivit unei cercetări publicate în American Journal of Lifestyle Medicine, aceasta înseamnă că locuitorii din Okinawa mănâncă doar până când sunt 80% sătui la fiecare masă.
Acest mod de a mânca este contrar modului în care mănâncă majoritatea oamenilor. Cu porțiile uriașe de la restaurante, opțiunile foarte mari de la fiecare fast-food, chiar și băuturile zaharoase, care ne fac să credem că trebuie să mâncăm până când suntem sătui.
În plus, mâncarea tradițională japoneză are la bază dorința de a preveni bolile și afecțiunile, mai degrabă decât de a încerca doar să le vindece atunci când acestea apar. Cu alte cuvinte, ei văd mâncarea ca pe un medicament preventiv.
Când vine vorba de regula lor 80/20, locuitorii din Okinawa mănâncă încet pentru a da timp stomacului să comunice creierului că este sătul, raportează EatThis. Acest lucru ajută la prevenirea mâncării în exces, iar diferența de 20% poate influența și pierderea sau creșterea în greutate.
De asemenea, mărimea meselor lor variază pe parcursul zilei. Comunitatea din Okinawa mănâncă masa la prânz și foarte puțin seara, urmând ca apoi să nu mai mănânce nimic.
Sunt mult mai multe de învățat de la locuitorii din Okinawa despre sănătate și longevitate, pe lângă regula 80/20. Nu numai că ei cred în alimentația sănătoasă, dar apreciază și importanța unor lucruri precum comunitatea, găsirea unui scop în viață, reducerea stresului cât mai mult posibil și grija față de ceilalți.
„Ești ceea ce mănânci”. Cum ne influențează mâncarea personalitatea?
Ce este dioxidul de titan și de ce este inclus în mâncarea noastră?
Care este legătura între mâncare și durere? Indiciile sunt în creier
Cele mai mari prețuri la mâncarea din ultimii 50 de ani. Ce soluții caută guvernele