Cercetătorii explorează modul în care viitoarele tehnologii de „interacțiune om-aliment” ar putea aduce experiențe complet noi și inedite de interacțiune cu alimentele.
De la crearea de arome personalizate printate 3D, până la reprezentări bazate pe gust ale descărcării de fișiere digitale, viitoarele tehnologii alimentare ar putea oferi o gamă largă de posibilități, spun cercetătorii.
Aceste aplicații noi pentru viitoarele tehnologii de interacțiune între om și alimente sunt imaginate în cadrul unui studiu publicat de o echipă de cercetători în domeniul interacțiunii om-calculator de la Universitatea Lancaster și Dovetailed Ltd. Lucrarea lor explorează studiile anterioare privind tehnologiile și alimentele și identifică noi căi de cercetare viitoare.
Printre alte idei se numără avatarurile digitale care creează experiențe culinare sau care îi sfătuiesc pe oameni să încetinească viteza de mestecare a alimentelor, raportează TechXplore.
Cercetătorii au efectuat o analiză sistematică, care a cuprins 109 lucrări academice referitoare la tehnologii și alimente, și au realizat interviuri cu 18 bucătari profesioniști pentru a afla mai multe despre tehnicile noi pe care bucătarii le folosesc pentru a îmbunătăți experiențele culinare.
Studiul a analizat aspectele senzoriale, emoționale, cognitive și sociale ale experiențelor alimentare, precum și opiniile bucătarilor cu privire la utilizarea aromelor și a emoțiilor, la performanță, la importanța aspectelor senzoriale și a stimulării, precum și la aspectele culturale legate de alimentație.
Pe lângă faptul că a descoperit noi căi de cercetare în domeniul interacțiunii dintre om și mâncare, echipa de cercetare a conceput un cadru conceptual pentru proiectarea de noi experiențe.
„O serie de tehnologii au fost cercetate și dezvoltate în jurul alimentelor, de la sondele electronice care stimulează gustul, până la aplicațiile de numărare a caloriilor. Cercetarea noastră face un bilanț al studiilor existente în domeniul tehnologiei alimentare și, prin intermediul interviurilor cu bucătari profesioniști, identificăm noi domenii pe care cercetătorii și designerii trebuie să le exploreze, în care noile tehnologii ar putea îmbunătăți experiențele noastre alimentare,” a declarat profesorul Corina Sas, de la Universitatea Lancaster, co-autor al lucrării.
„Există un mare potențial pentru ca tehnologiile din domeniul alimentelor să ajute la stimularea emoțiilor, la activarea memoriei și la reglarea comportamentelor alimentare sănătoase, de exemplu.”
„Această lucrare nu numai că ajută la înțelegerea modurilor în care alimentele pot fi folosite astăzi cu tehnologiile pe care le cunoaștem deja, dar oferă și sugestii pentru noi experiențe și noi soluții tehnologice”, a declarat Dr. Tom Gayler, co-autor al studiului.
Cercetarea a fost publicată de ACM Transactions on Human-Computer Interaction.
Care este cel mai bun aliment împotriva bolii Alzheimer?
Dieta de război. Povești greu de „înghițit” despre alimentația de pe front
Resturile alimentare ar putea fi transformate în energie regenerabilă
Cele trei alimente care ne scurtează viața, potrivit unui nou studiu