Oamenii de știință au descoperit că Mercur are furtuni magnetice similare celor de pe Pământ

06 04. 2022, 10:00

O echipă internațională de oameni de știință a dovedit că Mercur are furtuni geomagnetice similare celor de pe Pământ.

Cercetările efectuate de oamenii de știință din Statele Unite, Canada și China, răspund, în premieră, la întrebarea dacă alte planete, inclusiv cele din afara Sistemului nostru Solar, pot avea furtuni geomagnetice indiferent de mărimea magnetosferei lor sau dacă au o ionosferă asemănătoare cu cea a Pământului.

O furtună geomagnetică este o perturbare majoră a magnetosferei unei planete, cauzată de transferul de energie de la vântul solar. Astfel de furtuni în magnetosfera Pământului produc aurorele și pot perturba comunicațiile radio.

Descoperirea privind furtunile geomagnetice a fost publicată în revista Science China Technological Sciences. Această lucrare se bazează pe o descoperire care a verificat, prin observarea datelor, sugestii anterioare potrivit cărora Mercur are un curent inelar. Pământul are, de asemenea, un curent inelar.

„Procesele sunt asemănătoare cu cele de pe Pământ”

„Procesele sunt destul de asemănătoare cu cele de aici, de pe Pământ”, a declarat Hui Zhang, profesor de fizică spațială la Institutul de Geofizică al Universității din Alaska Fairbanks, despre furtunile magnetice de pe Mercur. „Principalele diferențe sunt dimensiunea planetei și faptul că Mercur are un câmp magnetic slab și practic nu are atmosferă”.

Confirmarea furtunilor geomagnetice de pe Mercur rezultă din o serie de ejecții de masă coronală de pe Soare, în perioada 8-18 aprilie 2015, și sfârșitul sondei spațiale Messenger a NASA, care a fost lansată în 2004 și care s-a prăbușit pe suprafața planetei la 30 aprilie 2015, la sfârșitul misiunii sale.

O ejecție coronală de masă este un nor ejectat din plasma solară – un gaz format din particule încărcate. Acest nor include câmpul magnetic încorporat în plasmă, raportează Phys.org.

Ejecția de masă coronală s-a dovedit a fi cheia pentru oamenii de știință. Aceasta a comprimat curentul inelar al lui Mercur pe partea orientată spre Soare și a crescut energia curentului.

„O nouă perspectivă fascinantă asupra planetei Mercur”

Noua analiză a datelor de pe Messenger, care a coborât mai aproape de planetă, arată „prezența unei intensificări a curentului inelar care este esențială pentru declanșarea furtunilor magnetice„, se arată în lucrare. „Intensificarea bruscă a unui curent inelar provoacă faza principală a unei furtuni magnetice”, a declarat Zhang.

Cu toate acestea, pe Pământ, furtunile produc manifestări de aurore atunci când particulele vântului solar interacționează cu particulele din atmosferă. Pe Mercur, însă, particulele vântului solar nu întâlnesc o atmosferă. În schimb, acestea ajung la suprafață fără obstacole și, prin urmare, pot fi vizibile doar prin examinarea cu raze X și raze gamma.

„Rezultatele oferă o nouă perspectivă fascinantă asupra locului ocupat de Mercur în evoluția Sistemului Solar, în urma descoperirii câmpului său magnetic planetar intrinsec”, conchide Zhang.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ar putea oamenii să pășească vreodată pe suprafața planetei Mercur?

Sonda BepiColombo a trimis primele imagini cu Mercur. Survolarea planetei a fost impecabilă

Planeta Mercur are coadă precum o cometă. Din ce este alcătuită

Mercur ar putea avea depozite de gheaţă care s-au format în condiţii extreme