Trăsăturile de personalitate sunt asociate cu bunăstarea și satisfacția în viața de după muncă
Un nou studiu a identificat asocieri noi între trăsăturile de personalitate ale adulților în vârstă, căile pe care le-au urmat pentru a-și părăsi locul de muncă și bunăstarea lor de după ieșirea din câmpul muncii.
Dusanee Kesavayuth, de la Kasetsart University din Bangkok, Thailanda, și colegii săi au prezentat aceste descoperiri în jurnalul cu acces deschis PLOS ONE pe 30 martie 2022.
Pe măsură ce crește populația mondială de adulți în vârstă, comunitățile și factorii de decizie politică sunt din ce în ce mai interesați de bunăstarea celor care părăsesc piața muncii, scrie Medical Xpress.
Abordarea de studiu care folosește trăsăturile de personalitate
Cercetătorii au început să exploreze modul în care diferitele căi de ieșire (de exemplu, pensionarea obligatorie versus pensionarea voluntară) pot fi asociate cu satisfacția vieții ulterioare. Dar puține studii au abordat modul în care astfel de asociații pot varia în funcție de trăsăturile de personalitate ale oamenilor.
Pentru a ajuta la clarificare, Kesavayuth și colegii săi au analizat datele a peste 2.000 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani care au participat la British Household Panel Survey. Setul de date a inclus evaluarea trăsăturilor de personalitate „Big Five” (o evaluare standard a personalității) ale participanților și satisfacția ulterioară a vieții după ce participanții și-au părăsit locul de muncă, voluntar sau nu, fără planuri de a începe să lucreze din nou.
Analiza statistică a datelor a descoperit asocieri între rutele pe care le-au urmat oamenii pentru a părăsi locul de muncă și satisfacția lor ulterioară în viață, veniturile și timpul liber. Cu toate acestea, aceste asocieri au variat într-adevăr în funcție de trăsăturile lor de personalitate.
Ce a arătat studiul?
De exemplu, trăsătura de conștiinciozitate a fost legată de o satisfacție crescută față de timpul liber pentru adulții în vârstă care au fost supuși pensionării obligatorii și de o satisfacție crescută a vieții pentru persoanele care au devenit șomeri. Autorii sugerează că conștiinciozitatea ar putea acționa ca un „tampon psihologic”, indivizii conștiincioși fiind mai proactivi în găsirea de noi modele de viață împlinită.
Printre persoanele care s-au pensionat devreme, extraversia a fost legată de o satisfacție mai scăzută cu viața, veniturile și timpul liber. Cu toate acestea, pentru persoanele care au încetat să lucreze din cauza problemelor de sănătate sau a solicitărilor de îngrijire, extraversia a fost legată de o mai mare satisfacție dată de timpul liber.
Autorii speculează că extravertiții ar putea simți lipsa relațiilor sociale la locul de muncă, dar ar putea fi, de asemenea, motivați să găsească hobby-uri sociabile și pline de satisfacții.
Au fost găsite, de asemenea, asocieri pentru trăsăturile de agreabilitate, deschidere și nevroticism. Aceste asocieri nu confirmă nicio relație cauzală între diverșii factori, iar explicațiile propuse pot fi doar speculative în această etapă.
Creșterea bunăstării oamenilor în vârstă
Cu toate acestea, descoperirile ar putea ajuta la ghidarea intervențiilor și politicilor direcționate pentru a crește bunăstarea adulților în vârstă. Astfel de eforturi ar putea fi deosebit de relevante în timpul actualului exod în masă al lucrătorilor, în contextul pandemiei de COVID-19.
„Studiul nostru a descoperit asocieri între rutele pe care le-au urmat oamenii pentru a părăsi locul de muncă și satisfacția lor ulterioară cu viața, veniturile și timpul liber. Aceste asocieri au variat în funcție de trăsăturile de personalitate ale oamenilor. Indivizii conștiincioși au fost mai proactivi în găsirea de noi modele de viață împlinită”, au spus autorii.
Vă recomandăm să citiți și:
Legătura neașteptată dintre plictiseală și comportamentul sadic. Ce au descoperit cercetătorii
A fost găsită proteina care ar putea ajuta oamenii să-și șteargă amintirile urâte
Oamenii de știință de la MIT au creat primul algoritm de inteligență artificială psihopat