Într-un nou studiu, cercetătorii au examinat un mod relativ nou de a modifica mințile, care folosește sunete digitale pentru a introduce frecvențe conflictuale în fiecare ureche. Astfel, unele persoane au declarat că acestea pot să reducă durerea, să îmbunătățească memoria și să atenueze anxietatea și depresia.
Pentru a determina ce fel de încrucișare ar putea exista între utilizarea substanțelor psihoactive tradiționale și experimentarea cu tonurile binaurale, o echipă de cercetători din Australia și Marea Britanie a analizat Global Drug Survey 2021, un sondaj efectuat pe mai mult de 30.000 de persoane din 22 de țări.
Aceștia au descoperit că aproximativ 5 la sută dintre cei intervievați s-au delectat cu utilizarea tonurilor binaurale în ultimul an. De asemenea, unii o făceau în scopuri pur recreative.
Cei mai mulți utilizatori se aflau în perioada de adolescență sau aveau în jur de 20 de ani, consumaseră substanțe interzise și erau din SUA, Mexic, Marea Britanie, Brazilia și Polonia.
În ceea ce privește motivele pentru care le-au utilizat, acestea au fost extrem de variate. „Nu știm prea multe despre utilizarea ritmurilor binaurale ca droguri digitale„, spune autorul principal, Monica Barratt, cercetător în științe sociale de la Universitatea RMIT din Australia.
„Acest sondaj arată că acest lucru se întâmplă în mai multe țări. Aveam informații anecdotice, dar aceasta a fost prima dată când am întrebat în mod oficial oamenii cum, de ce și când le folosesc”.
Fenomenul în sine nu este nou, apărând pentru prima dată în literatura de specialitate încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. Însă, datorită ușurinței cu care oamenii pot acum să învârtă un tempo ciudat alcătuit din frecvențe conflictuale și să le împărtășească online, bătăile binaurale devin o formă de artă din ce în ce mai populară.
Teoretic, se crede că tonurile binaurale induc schimbări în creier, datorită modului în care sistemul nostru senzorial interpretează diferite frecvențe joase atunci când acestea sunt introduse separat în fiecare ureche.
Această interpretare necesită mai mult decât aparatul nostru auditiv periferic – se folosește de un complex de hardware al trunchiului cerebral, îngropat adânc în capul nostru, determinând neuronii de pretutindeni să se sincronizeze în modele de unde, asociate cu relaxarea.
Unele studii încurajează investigarea în continuare a tonurilor binaurale ca mijloc de ameliorare a anxietății acute. Cu toate acestea, pentru mulți, tonurile sunt folosite în încercarea de a reproduce o experiență psihedelică, potrivit ScienceAlert.
Orice preocupare potențială legată de faptul că ascultarea muzicii care alterează mintea ar putea fi o treaptă pentru abuzul de substanțe mai târziu nu a fost susținută de studiu. Mai mult, potrivit lui Barratt, existau o mulțime de alte motive pentru care oamenii explorau un peisaj sonor binaural.
„Mulți le percep drept o sursă de ajutor, pentru terapia somnului sau pentru ameliorarea durerii, de exemplu.”
Dacă așa-numitele „medicamente digitale” generează mai mult hype decât efecte pozitive este o sarcină de lucru pentru viitorii cercetători. Deocamdată, statisticile ne oferă un bun punct de plecare pentru a ține evidența comportamentelor celor care se automedichează – sau caută plăcerea – prin mijloace alternative.
Această cercetare a fost publicată în Drug and Alcohol Review.
Cum apare frica în creier? Cercetătorii au descoperit o nouă cale cerebrală
O interfață creier-computer a ajutat o persoană cu sindromul „locked-in” să comunice
Inteligența Artificială analizează experiențele consumatorilor de droguri