Unele simptome ale ADHD ar putea fi tratate cu cofeină

03 04. 2022, 18:00

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, sau ADHD, este o patologie psihiatrică cu care au fost diagnosticați tot mai mulți oameni în ultimii 20 de ani. De fapt, estimările actuale sugerează că această tulburare afectează între 2% și 5% dintre copiii din Spania, în medie unul sau doi copii per sală de clasă și până la 4% din populația adultă. Dar acum unele simptome ale ADHD ar putea fi tratate cu cofeină.

În ciuda acestor rate mari de incidență, controversele înconjoară tratamentul acestei patologii și abordarea terapeutică a acesteia.

Abordarea variază foarte mult în funcție de fiecare pacient, de simptomele pe care le prezintă și de intensitatea lor. Din acest motiv, experții continuă să investigheze diferite componente și substanțe care ar putea fi capabile să ofere noi oportunități de tratament pentru pacienții cu simptome ale ADHD.

Tratamente controversate pentru unele simptome ale ADHD

O echipă de experți de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), coordonată de Diego Redolar, membru al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației UOC, specializat în neuroștiințe și cercetări cu grupul Cognitive NeuroLab al Facultății de Științe ale Sănătății UOC, a a studiat posibilitatea includerii cofeinei în arsenalul terapeutic folosit pentru atenuarea unora dintre simptomele ADHD, având în vedere controversele legate de utilizarea unor medicamente derivate din metilfenidat, printre altele.

Studiul, o revizuire sistematică a studiilor pe animale publicate cu acces deschis în revista științifică Nutrients, concluzionează că un consum prescris de cofeină poate crește atenția și capacitatea de reținere la adolescenții și adulții care suferă de această tulburare psihiatrică.

„Arsenalul terapeutic pentru atenuarea ADHD este limitat și există un anumit grad de controversă în jurul utilizării unor tipuri de medicamente și stimulente, în special în perioada copilăriei și adolescenței. De aceea este util să studiem eficacitatea altor substanțe, precum cofeina”, a explicat Javier Vázquez, unul dintre principalii autori ai acestei lucrări, care este și cercetător în grupul Cognitive NeuroLab, notează Medical Xpress.

Cofeina ar putea ameliora unele simptome ale ADHD

Potrivit autorilor, aceasta este prima revizuire sistematică care a fost efectuată, inclusiv la nivel celular, cu rezultate care leagă consumul de cofeină la diferite modele de animale cu ADHD de o durată crescută a atenției, o îmbunătățire a concentrării, beneficii ale învățării și îmbunătățiri în unele tipuri de memorie.

„Această substanță îmbunătățește aceste tipuri de proceduri cognitive și crește capacitatea și flexibilitatea atât în atenția spațială, cât și în atenția selectivă, precum și în memoria de lucru și memoria de scurtă durată”, a subliniat Vazquez, care a adăugat că tratamentul controlat cu această substanță „nu modifică tensiunea arterială și nu duce la creșterea sau reducerea greutății corporale”.

Nu toate simptomele tulburării pot fi tratate cu cofeină

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că cofeina poate fi un instrument terapeutic pentru acest tip de simptome ale ADHD, dar rezultatele pentru alte simptome caracteristice, cum ar fi hiperactivitatea și impulsivitatea, nu sunt clare.

„Rezultatele sunt foarte pozitive, dar trebuie să fim mult mai atenți atunci când prescriem un tratament medical pe bază de cofeină pentru aceste simptome. În diagnosticele în care problema este pur atențională, cofeina poate fi o terapie adecvată, dar dacă există o prezență simptomatologică a hiperactivității sau a impulsivității, trebuie să fim mai precauți”, a spus expertul.

Prin urmare, aceste beneficii indică în mod clar că cofeina poate fi o terapie indicată pentru tratamentul ADHD.

„Rezultatele noastre întăresc ipoteza că efectele cognitive ale cofeinei găsite în modelele animale pot fi adaptate și aplicate în tratamentul ADHD la oameni, în special la vârste mici, cum ar fi adolescența”, au concluzionat autorii.

Prevalența diagnosticului de ADHD

ADHD este o tulburare psihică ce a fost depistată tot mai mult în ultimii 25 de ani, mai ales în rândul copiilor, însă nu este foarte răspândită la adulți. „ADHD nu este diagnosticat corect la adulți, deși există un număr mare de diagnostice în rândul copiilor și al tinerilor”, a spus Vázquez.

Deoarece este o patologie extrem de infantilă sau juvenilă, tratamentele care necesită un nivel intens de medicație pentru a atenua unele simptome ale ADHD sunt, prin urmare, supuse unor controverse considerabile, atât în rândul multor familii, cât și în unele domenii ale medicinei.

Opțiuni de tratare pentru unele simptome de ADHD

„Vrem să subliniem că nu suntem împotriva medicamentelor pentru ADHD, dar suntem deschiși să investigăm toate alternativele posibile pentru ameliorarea acestui tip de tulburare; astfel vom putea folosi cofeina în mod terapeutic, cu supraveghere medicală, tratament prescris și urmărire”, a spus Vázquez.

„Publicarea în Nutrients a fost o provocare pentru echipă, datorită standardelor înalte de calitate ale revistei. Suntem foarte mândri și mulțumiți și asta ne încurajează să continuăm să lucrăm în acest domeniu pentru a îmbunătăți tratamentul ADHD și a reduce impactul său asupra populației”, a concluzionat Vazquez.

Vă recomandăm să citiți și:

Animalele de companie pot ajuta la întârzierea declinului cognitiv

Rezistența la antibiotice ucide acum mai mulți oameni decât HIV/SIDA sau malaria

Un nou tip de celule descoperit recent pare să regleze ritmul cardiac și funcțiile inimii

Tratamentul care distruge tumorile bolnavilor de cancer la cap și gât, în fază terminală