Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au constatat că un consum zilnic de prune uscate a conservat densitatea minerală osoasă (BMD) la nivelul șoldului și a protejat împotriva riscului crescut de fractură la femeile aflate la postmenopauză.
Rezultatele studiului au fost prezentate la Congresul mondial privind osteoporoza, osteoartrita și bolile musculo-scheletice – cea mai importantă conferință clinică privind sănătatea oaselor, a articulațiilor și a mușchilor.
Se știe că femeile cu vârsta de peste 50 de ani sunt mai predispuse la fracturi de șold, care duc în mod obișnuit la spitalizare, scăderea calității vieții și scurtarea duratei de viață.
Această cercetare este prima care demonstrează un efect favorabil al consumului de prune uscate asupra BMD la nivelul șoldului și indică prunele uscate drept o opțiune terapeutică bazată pe alimente pentru protejarea sănătății oaselor.
„Este interesant faptul că datele din studiul nostru amplu, efectuat la femei aflate la postmenopauză, au arătat că un consum de 5 până la 6 prune uscate pe zi a demonstrat beneficiul de a proteja împotriva pierderii osoase la nivelul șoldului”, spune cercetătorul principal Mary Jane De Souza, profesor la Universitatea din Pennsylvania, potrivit EurekAlert.
Studiile clinice anterioare la femeile aflate la postmenopauză au arătat efectele promițătoare pe care consumul zilnic de prune uscate le poate avea în prevenirea pierderii osoase.
Acum, acest nou studiu, publicat în Advances in Nutrition, reprezintă și o etapă importantă în cercetarea în domeniul prunelor uscate, deoarece este cel mai mare studiu clinic de până acum, cu un eșantion de 235 de femei aflate la postmenopauză.
Rezultatele au arătat că femeile care au consumat 50 de grame de prune uscate (5-6 prune uscate) pe zi timp de un an și-au menținut BMD la nivelul șoldului.
De cealaltă parte, cele care nu au consumat prune uscate (grupul de control) au pierdut semnificativ masă osoasă la nivelul șoldului. Mai mult, riscul de fractură de șold a crescut în grupul de control în comparație cu cele care au consumat prune uscate.
„Doar un pumn de prune uscate poate fi adăugat cu ușurință la stilul de viață al oricui”, spune consilierul în nutriție Andrea N. Giancoli. „Prunele uscate se potrivesc cu atât de multe arome și texturi și funcționează bine pentru planurile de nutriție individualizate. Amestecați-le în salate, smoothie-uri, mâncăruri savuroase. Aroma dulce naturală a prunei uscate o face un ingredient versatil sau o gustare perfectă.”
Prunele uscate sunt un fruct bogat în substanțe nutritive, care oferă vitamine și nutrienți, cunoscuți pentru că influențează starea oaselor, și anume bor, potasiu, cupru și vitamina K. Prunele uscate sunt, de asemenea, bogate în compuși fenolici care acționează ca antioxidanți.
Dieta de război. Povești greu de „înghițit” despre alimentația de pe front
Resturile alimentare ar putea fi transformate în energie regenerabilă
Diabeticii ar putea trăi mai mult dacă ar consuma mai puține alimente procesate noaptea
Cele trei alimente care ne scurtează viața, potrivit unui nou studiu