O caracteristică emblematică a Soarelui ar putea fi, de fapt, doar o simplă iluzie
Buclele coronale ale Soarelui sunt una dintre cele mai spectaculoase caracteristici pe care le putem observa pe steaua noastră. Fire subțiri de plasmă extrem de fierbinte se ridică de la suprafața Soarelui, în atmosfera superioară solară: coroana. Un nou studiu are acum o sugestie radicală, susținând că ceea ce vedem este doar un truc al luminii.
Într-o lucrare publicată în The Astrophysical Journal, dr. Anna Malanushenko și echipa sa au raportat descoperirile ciudate ale unei simulări a Soarelui.
Modelele computerizate sunt adesea folosite pentru a studia ceea ce nu putem explora la fața locului, iar simularea utilizată a fost folosită în trecut pentru a explica mai multe caracteristici solare, recreându-le cu succes.
Echipa nu se aștepta să găsească ceva neobișnuit în urma analizei buclelor coronale ale Soarelui.
„O nouă descoperire în modul în care înțelegem Soarele”
Observațiile în lumină ultravioletă au arătat aceste arcuri luminoase de material în foarte multe imagini, iar teoriile au sugerat că acestea sunt tuburi subțiri, lungi și magnetizate de plasmă care creează bucle luminoase.
Simularea creează imagini pline de aceste structuri subțiri, dar odată ce echipa le-a privit în 3D, întreaga perspectivă s-a schimbat.
Cele mai multe dintre fire nu sunt acolo, chiar dacă atunci când se privește sistemul în două dimensiuni, ele par a fi, însă asta ar fi, de fapt, o iluzie. Acestea sunt create de intensitatea suprapusă a plasmei care nu este distribuită în tuburi subțiri, ci difuzată într-o structură vastă și mai întinsă, exact ca un văl.
„Trebuie să măsurăm diferit coroana solară”
„Mesajul lucrării nu este că fiecare buclă coronală este o încrețitură într-un voal. Implicația este că fiecare dintre ele ar putea fi un voal și nu am ști”, a declarat Malanushenko, cercetător la National Center for Atmospheric Research High Altitude Observatory, pentru IFLScience.
„Ipoteza vălului coronal este importantă pentru că trebuie să măsurăm diferit coroana solară”.
Malanushenko explică faptul că acest lucru este foarte complicat. Grupul său lucrează la o abordare statistică care ar putea fi capabilă să dezvăluie dacă ne uităm la un văl sau la fire individuale, dar cercetarea este încă la început.
„Această descoperire înseamnă că va trebui să dezvoltăm unele tehnici noi și, ori de câte ori vom face acest lucru, se poate produce o nouă descoperire în modul în care înțelegem Soarele”, a declarat Malanushenko pentru IFLScience.
Vă recomandăm să mai citiți și:
O stea ar putea explica de ce Soarele nu a avut pete solare timp de 70 de ani
Astronomii „au luat pulsul” unei găuri negre care cântărește de 12 ori mai mult decât Soarele
O mișcare turbulentă misterioasă în atmosfera Soarelui, dezvăluită de inteligența artificială