Inteligența artificială a învins opt campioni mondiali la bridge, un joc de cărți în care supremația umană a rezistat în fața mașinăriilor până acum.
Victoria reprezintă un nou moment de cotitură pentru inteligența artificială pentru că, în cadrul jocului de bridge, participanții au de-a face cu informații incomplete și trebuie să reacționeze la comportamentul altor jucători, un scenariu mult mai asociat cu procesul decizional al oamenilor.
Prin comparație, șahul și jocul strategic Go, în care inteligența artificială a învins deja campioni mondiali umani, un jucător are un singur adversari și ambii dețin informații complete.
„Ceea ce am văzut reprezintă un avans fundamental important în starea sistemelor de inteligență artificială”, a explicat Stephen Muggleton, profesor de învățare automată la Imperial College London.
Start-up-ul francez NukkAI a anunțat victoria sistemului său de inteligență artificială la sfârșitul unui turneu de două zile la Paris. Sistemul de inteligență artificială, numit NooK, a avut același rol ca și campionul uman, cu aceleași cărți și aceeași adversari. NooK a câștigat 67 de jocuri din cele 80 jucate, adică 83%, potrivit The Guardian.
Jean-Baptiste Fantun, cofondator al NukkAI, a declarat că era încrezător în abilitățile mașinăriei, pe care compania a dezvoltat-o timp de cinci ani. După ce a anunțat rezultatele, matematicianul Cédric Villani, câștigător al medaliei Fields în 2010, cel mai prestigios premiu pentru excelență în matematică, a spus despre NukkAI că este „o poveste de succes franțuzească superbă”.
Cercetătorul Véronique Ventos, celălalt cofondator al NukkAI, a spus despre NooK că este „inteligență artificială din noua generație” pentru că își explică deciziile pe măsură ce avansează. „La bridge nu poți juca dacă nu explici”, a subliniat Ventos.
Jocul de cărți depinde de comunicarea între parteneri.
„Balanța înclină înspre astfel de metode. Nu poți să nu spui oamenilor ce se întâmplă. Așa ceva nu funcționează în societățile noastre”, a precizat Michael Littman, profesor de informatică la prestigioasa Universitate Brown din Rhode Island, SUA.
Chiar dacă o persoană sau un sistem de inteligență artificială nu poate explica în cuvinte ceea ce face, comportamentul trebuie să fie „lizibil” pentru alții. Acest aspect va fi crucial în domenii precum sănătate și inginerie. Mașinile autonome care negociază la o intersecție vor trebui să fie capabile să-și „citească” comportamentul între ele, a adăugat Littman.
Inteligența Artificială analizează experiențele consumatorilor de droguri
Bărbații au tendința să își supraestimeze inteligența în mod constant, arată un studiu
Ce spun porcii atunci când grohăie? Inteligența artificială ne-ar putea răspunde