Home » Știință » De ce nu trebuie să mănânci carne crudă? Iată ce spune știința

De ce nu trebuie să mănânci carne crudă? Iată ce spune știința

Publicat: 03.04.2022

Creșterea prețurilor la energie și gaze ne-ar putea face să ne gândim de două ori înainte să aprindem aragazul pentru o friptură sau o tocană. Însă consumul de carne crudă vine cu unele pericole.

Dar de ce să gătim carnea, până la urmă? Carpaccio de vită este la modă, iar meniul nostru ar putea conține un aromat ficat de mistreț, coppa sau pancetta, scrie IFL Science.

Oamenii sunt omnivori, ceea ce înseamnă că pot digera și carnea crudă. Inuiții, printre alți oameni care trăiesc la latitudini înghețate, mănâncă carne crudă de la foci, caribu, elan sau balenă. Felurile de mâncare nefierte din cai, găini și capre sunt prezentate drept mici delicatese pe mesele din Europa până în Japonia. Iar unii culturiști promovează diete cu carne crudă și organe.

Părțile presupus pozitive ale consumului de carne crudă

Carnea crudă a fost folosită și ca medicament. La sfârșitul secolului al XIX-lea, medicii francezi au recomandat-o ca tratament pentru tuberculoză. Iar uneori chiar părea să aibă succes.

Dar cercetătorii au descris două probleme. În primul rând, obținerea cărnii crude curate era dificilă. Iar în al doilea rând, pacienților lor nu le plăcea doza zilnică de 200 de grame de carne crudă. Așa că tratamentele au fost modificate, recomandându-se utilizarea sucului de carne. Această „zomoterapie” a fost mai populară și, au spus ei, mai puțin probabil să provoace infecții cu tenie.

Terapia cu ficat crud pentru anemie pernicioasă a fost investigată de George Minot și William Murphy. Ei au primit premiul Nobel în 1934 pentru această muncă de pionierat care a deschis calea spre izolarea vitaminei B12. B12 este stocată în ficatul unui ierbivor și este deteriorată în urma gătirii. Toate aceste studii timpurii au arătat că carnea crudă a venit cu unele pericole de infecție și infestare.

O diversitate de microbi

Animalele pe care le mâncăm împart această planetă cu noi. Suntem cu toții înconjurați de o diversitate uimitoare de microbi, dintre care  cu unii putem lua contact în timpul mesei. Prin urmare, o bucată tentantă de carne crudă necesită o verificare elaborată. Are prioni, virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziți?

Deși multe dintre aceste creaturi sunt inofensive, unele sunt destul de letale dacă nu sunt tratate. Unele, cum ar fi bolile cerebrale legate de prioni, nu pot fi tratate. Iar alte bacterii sau virusuri ne vor trata ca pe hrana lor. O friptură de vânat proaspăt va avea patogeni diferiți față de carnea unui animal crescut la fermă.

Bacteriile Escherichia coli, de exemplu, au fost considerate inofensive atunci când au fost descrise în 1885. Până la 50% dintre bovinele sănătoase pot avea E. coli 0157. Acestea sunt rezistente la acidul nostru din stomac; toxinele lor Shiga pot provoca insuficiență renală și moarte.

Listeria a fost denumită după Joseph Lister, părintele sterilizării chirurgicale. Listeria este un organism priceput din sol, care se poate înmulți pe o friptură din frigider, apoi poate infecta fluxul sangvin și creierul sau poate traversa o placentă, ducând la avort spontan și la moartea fătului.

Carnea de vită poate fi contaminată cu Toxoplasmosis gondii, un parazit protozoar de la pisici care supraviețuiește și la bovine și oameni. Toxoplasmoza tinde să-și facă drum către creier, retină, mușchi al inimii sau traversează placenta, unde poate afecta creierul fetal. Unele dintre aceste efecte pot deveni evidente abia după mai mulți ani; probabil că nu ai observa nimic după un prânz crud.

Pericolele consumului de alimente nepreparate termic

Deși nu există avantaje dovedite ale consumului de carne crudă, există pericole microbiene mari. (Hrănirea animalelor de companie cu carne crudă are riscuri similare.) Nu numai că există riscul de a fi infectat cu Campylobacter și Salmonella, ci și cu paraziți precum viermii rotunzi și tenie.

Pasiunea (în unele părți ale lumii) pentru revenirea la obiceiul de a consuma carne crudă ar trebui să ia în considerare sănătatea combinată a oamenilor, animalelor și a mediului nostru.

Nu suntem singuri. Multor microbi, de obicei eliminați prin acțiunile autorităților sanitar-alimentare și prin gătire, le-ar plăcea să adoptăm un stil de viață precum cel al lupilor.

Vă recomandăm să citiți și:

„Pata albastră” din creier care ne ajută să ne concentrăm atenția. Ce este și cum funcționează?

Noi cercetări arată că nu există dovezi științifice convingătoare în privința leacurilor pentru mahmureală

Celule vii și funcționale ale creierului, printate 3D de oamenii de știință în laborator

Un nou tratament pentru cel mai frecvent cancer la ochi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O pasăre considerată dispărută de 300 de ani a fost văzută din nou
O pasăre considerată dispărută de 300 de ani a fost văzută din nou
Nivelul de poluare din Delhi a depășit de peste 30 de ori limita de siguranță
Nivelul de poluare din Delhi a depășit de peste 30 de ori limita de siguranță
Situație fără precedent la Boeing: Se fac eforturi mari pentru salvarea companiei
Situație fără precedent la Boeing: Se fac eforturi mari pentru salvarea companiei
Zeci de mii de angajați Volkswagen vor fi concediați. Câte fabrici va închide gigantul auto?
Zeci de mii de angajați Volkswagen vor fi concediați. Câte fabrici va închide gigantul auto?
Speciile mai sociale trăiesc mai mult, potrivit unui studiu
Speciile mai sociale trăiesc mai mult, potrivit unui studiu
Să fie un scriitor din 1800 primul influencer pentru bărbați?
Să fie un scriitor din 1800 primul influencer pentru bărbați?
(P) Ce este gutiera de contenție și ce avantaje are?
(P) Ce este gutiera de contenție și ce avantaje are?
Ploaia ajută oceanul să capteze mai mult carbon
Ploaia ajută oceanul să capteze mai mult carbon
Microsoft lansează „o constelație de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii
Microsoft lansează „o constelație de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii
(P) Cum completează lustra cu LED designul minimalist și industrial?
(P) Cum completează lustra cu LED designul minimalist și industrial?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre stalactite și stalagmite?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre stalactite și stalagmite?
(P) Reducerea amprentei de carbon: cum distrugerea corectă a deșeurilor și casarea mijloacelor fixe contribuie la sustenabilitate
(P) Reducerea amprentei de carbon: cum distrugerea corectă a deșeurilor și casarea mijloacelor fixe contribuie la sustenabilitate
NASA a contribuit cu o sumă astronomică la economia Statelor Unite în anul fiscal 2023
NASA a contribuit cu o sumă astronomică la economia Statelor Unite în anul fiscal 2023
ONU atrage atenția că țările lumii nu respectă planul de acțiune privind schimbările climatice
ONU atrage atenția că țările lumii nu respectă planul de acțiune privind schimbările climatice
Ecologiștii francezi, furioși pe gigantul IKEA: „Omoară un copac la fiecare două secunde”
Ecologiștii francezi, furioși pe gigantul IKEA: „Omoară un copac la fiecare două secunde”
Trecem de la temperaturi de vară, direct la frig și ploi, anunță meteorologii
Trecem de la temperaturi de vară, direct la frig și ploi, anunță meteorologii
Cum a trecut regina Maria peste poruncile ferme ale Regelui Carol I şi mai târziu a refuzat favorul lui Hitler
Cum a trecut regina Maria peste poruncile ferme ale Regelui Carol I şi mai târziu a refuzat favorul lui Hitler
Oamenii cu ADHD fac față cel mai bine perioadelor de stres, arată un studiu
Oamenii cu ADHD fac față cel mai bine perioadelor de stres, arată un studiu