Îndulcitorii artificiali reduc conținutul de zahăr adăugat și caloriile corespunzătoare, menținând în același timp dulceața; însă consumul de îndulcitori artificiali ar putea crește riscul de cancer.
Un studiu publicat pe 24 martie în PLOS Medicine de Charlotte Debras și Mathilde Touvier, de la Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) și Sorbonne Paris Nord University, Franța, sugerează că unii îndulcitori artificiali sunt asociați cu un risc crescut de cancer.
Consumul de îndulcitori artificiali este alimentat de multe dintre băuturile și preparatele mâncate de milioane de oameni în fiecare zi. Însă încă nu se știe exact cât de siguri sunt acești aditivi.
Pentru a evalua potențiala carcinogenitate a îndulcitorilor artificiali, cercetătorii au analizat datele a 102.865 de adulți francezi care au participat la studiul NutriNet-Santé. Studiul NutriNet-Santé este un sondaj online ce prezintă o cohortă în curs de desfășurare și a fost inițiat în 2009 de Echipa de cercetare în epidemiologie nutrițională (EREN).
Participanții se înscriu în mod voluntar și auto-raportează istoricul medical, datele socio-demografice, dieta, stilul de viață și datele de sănătate.
Cercetătorii au strâns date privind aportul de îndulcitori artificiali din înregistrările dietetice pe 24 de ore. După ce au colectat informații de diagnosticare a cancerului în timpul urmăririi, cercetătorii au efectuat analize statistice pentru a investiga asocierile dintre aportul de îndulcitori artificiali și riscul de cancer.
De asemenea, au fost înregistrate o serie de variabile precum vârsta, sexul, educația, activitatea fizică, fumatul, indicele de masă corporală, înălțimea, creșterea în greutate în timpul studiului, diabetul, antecedentele familiale de cancer, precum și aportul inițial de energie, alcool, sodiu, acizi grași saturați, fibre, zahăr, alimente din cereale integrale și produse lactate.
Cercetătorii au descoperit că persoanele înscrise care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali, în special aspartam și acesulfam-K, au avut un risc mai mare de cancer general în comparație cu non-consumatorii. Au fost observate riscuri mai mari pentru cancerul de sân și cancerele legate de obezitate.
Studiul a avut câteva limitări importante; aporturile alimentare sunt auto-raportate. Prejudecățile de selecție ar fi putut fi, de asemenea, un factor, deoarece participanții aveau mai multe șanse să fie femei, să aibă niveluri de educație mai înalte și să manifeste comportamente conștiente de sănătate.
Natura observațională a studiului înseamnă, de asemenea, că este posibilă o confuzie reziduală și că nu poate fi exclusă cauzalitatea inversă. Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a confirma concluziile și a clarifica mecanismele, notează Science Daily.
„Descoperirile noastre nu susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali în alimente sau băuturi ca alternative sigure pentru zahăr și oferă informații importante și noi pentru a aborda controversele cu privire la potențialele efecte adverse asupra sănătății”, scriu autorii.
„Deși aceste rezultate trebuie să fie observate și în alte cohorte la scară largă și mecanisme subiacente trebuie clarificate de studii experimentale, ele oferă perspective importante și noi pentru reevaluarea continuă a îndulcitorilor aditivi alimentari de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și alte agenții de sănătate la nivel global”, au spus cercetătorii.
„Rezultatele din cohorta NutriNet-Santé sugerează că consumul de îndulcitori artificiali găsiți în multe mărci de alimente și băuturi din întreaga lume poate fi asociat cu un risc crescut de cancer, în conformitate cu mai multe studii experimentale in vivo și in vitro. Aceste constatări furnizează informații noi pentru reevaluarea acestor aditivi alimentari de către agențiile de sănătate”, a adăugat Debras.
Vă recomandăm să citiți și:
Cafeaua produsă în laborator care va concura cu cea naturală. Ce beneficii are
Două trăsături de personalitate sunt legate de semnele distinctive ale bolii Alzheimer
Ce se întâmplă cu adevărat în creier și corp atunci când facem nopți albe