Home » Știință » Top 10 cele mai mortale tipuri de cancer. De ce nu pot fi vindecate?

Top 10 cele mai mortale tipuri de cancer. De ce nu pot fi vindecate?

Publicat: 30.03.2022

Cancerul în sine este o boală îngrozitoare, dar acestea sunt cele mai mortale tipuri de cancer dintre toate.

Spaima și teama care pot veni odată cu diagnosticul de cancer își au rădăcinile în natura ucigașă a bolii: cancerul este a doua cea mai frecventă cauză de deces la americani, după bolile de inimă, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Chiar și atunci când este diagnosticat devreme și atacat cu cele mai recente tratamente, cancerul încă are puterea de a ucide.

La nivel mondial, 3 dintre tipurile de cancer care au ucis cele mai multe persoane în 2020 au fost cancerul pulmonar (1,80 milioane de decese), cancerul colorectal (935.000 de decese) și cancerul de ficat (830.000 de decese).

Dar acestea nu sunt cele mai mortale tipuri de cancer, spune Rebecca Siegel, de la American Cancer Society (ACS).

Cum se stabilește cât de mortal este un anumit tip de cancer?

Numărul de persoane ucise de cancer în fiecare an depinde de doi factori: câți oameni îl au (incidența cancerului) și ce procent de persoane diagnosticate cu cancer supraviețuiesc (rata de supraviețuire), a explicat Siegel. Cele mai mortale tipuri de cancer sunt cele cu cea mai mică rată de supraviețuire.

Cercetătorii în cancer determină supraviețuirea cu o măsură numită supraviețuire relativă pe 5 ani.

Acesta este procentul de persoane despre care se așteaptă să supraviețuiască efectelor unui anumit cancer, excluzând riscurile din alte cauze posibile de deces, timp de cinci ani după un diagnostic, conform Surveillance, Epidemiology, and End Results Program (SEER), care colectează, compilează, analizează și raportează date și statistici privind cazurile de cancer la nivel național.

Iată o privire asupra celor mai mortale 10 tipuri de cancer din Statele Unite pe baza datelor SEER de supraviețuire relativă pe 5 ani pentru cazurile diagnosticate între 2011 și 2017, conform Live Science.

1. Cancerul pancreatic. Rata de supraviețuire relativă la 5 ani: 10,8%

Cancerul pancreatic începe în țesuturile pancreasului, un organ care ajută digestia. Cancerele sistemului digestiv, în general, sunt destul de mortale, mai puțin de jumătate dintre pacienți supraviețuind 5 ani, conform datelor SEER, iar cancerul pancreatic este cel mai mortal dintre multe altele.

Majoritatea cancerelor pancreatice sunt cancere exocrine, ceea ce înseamnă că cancerul apare în celulele care produc enzimele digestive. Mai rar, cancerele apar în celulele endocrine ale pancreasului, care produc hormoni precum insulina; acestea sunt numite tumori neuroendocrine pancreatice (NET) sau tumori cu celule insulare, conform ACS. NET reprezintă 2% din cancerele pancreatice și au un prognostic mult mai bun, potrivit ACS.

În funcție de cât este de răspândit, medicii pot trata cancerul pancreatic prin intervenții chirurgicale, radiații sau chimioterapie. Alte tratamente ar putea include imunoterapia (care intensifică sistemul imunitar pentru a ataca cancerul) sau terapii țintite (medicamente care vizează molecule specifice celulelor canceroase). NCI estimează că cancerul pancreatic a luat 48.220 de vieți în SUA în 2021.

2. Cele mai mortale tipuri de cancer: Mezoteliomul, 11,5%

Mezoteliul este un strat de celule care aliniază anumite cavități ale corpului și înconjoară organele interne, conform ACS. Mezoteliomul este un cancer al acestor celule. Trei din patru mezotelioame se dezvoltă în mezoteliul care înconjoară plămânii, care se numește pleură. Acest tip de cancer se numește mezoteliom pleural.

Următorul cel mai frecvent tip de mezoteliom se formează în peritoneu, țesutul care căptușește abdomenul și înconjoară multe dintre organele abdominale, cum ar fi stomacul și ficatul; acest tip de cancer se numește mezoteliom peritoneal.

În cazuri rare, mezoteliomul apare în țesuturile care înconjoară inima și testiculele, conform ACS. Expunerea la azbest, o fibră minerală folosită cândva în izolații, conform Environmental Protection Agency din SUA, este cauza principală a mezoteliomului pleural malign și poate contribui la dezvoltarea mezoteliomului peritoneal, conform ACS.

Tratamentul pentru mezoteliom depinde de cât de mult a progresat, dar poate include intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie, terapii țintite și imunoterapii.

3. Cancerul biliar, 19,4%

Acest cancer al sistemului digestiv începe în vezica biliară. Vezica biliară, situată sub ficat, concentrează și stochează bila, care este o substanță produsă de ficat utilă pentru digestie. Calculii biliari, care sunt depozite mici și dure de colesterol și alte materiale în vezica biliară, cresc în mod semnificativ riscul de a dezvolta cancer de vezică biliară.

Tratamentele, care depind de cât de mult a progresat cancerul la momentul diagnosticului, includ intervenții chirurgicale, chimioterapie și radiații. De asemenea, pacienții pot lua în considerare participarea la studiile clinice de imunoterapii și terapii țintite pentru cancerul vezicii biliare.

4. Cele mai mortale tipuri de cancer: Cancerul esofagian, 19,9%

Esofagul este tubul muscular care transportă alimentele din gât în stomac. Factorii de risc pentru cancerul esofagian includ vârsta înaintată, a fi bărbat, fumatul, consumul de alcool și refluxul acid, în care acidul gastric urcă în esofagul inferior.

Tratamentele, care depind de cât de mult a progresat cancerul, pot include intervenții chirurgicale, chimioterapie, radiații, imunoterapie sau terapii țintite. NCI estimează că cancerul esofagian a ucis aproximativ 15.530 de americani în 2021.

5. Cancerul hepatic și al căilor biliare, 20,3%

Cancerul hepatic este una dintre cele mai comune forme de cancer la nivel mondial. Deși cancerul hepatic este neobișnuit în Statele Unite, acesta a fost în creștere, incidența acestuia triplându-se din anii 1980 până în prezent.

Cel mai semnificativ factor de risc pentru cancerul hepatic este hepatita cronică B sau infecțiile cu hepatita C. Ambele infecții sunt transmise prin fluide corporale, inclusiv sânge și material seminal. CDC recomandă ca toți copiii să fie vaccinați împotriva virusului hepatitei B, dar nu există un vaccin pentru hepatita C.

Un cancer înrudit este cancerul căilor biliare intrahepatice, care apare în canalele care transportă bila de la ficat și vezica biliară la intestinul subțire, unde bila ajută la digerarea grăsimilor din alimente. NCI estimează că în 2021, aproximativ 30.230 de americani au murit din cauza cancerului hepatic și al căilor biliare intrahepatice.

6. Cele mai mortale tipuri de cancer: Cancerul pulmonar, 21,7%

Cancerul bronhopulmonar ucide cei mai mulți oameni din întreaga lume și din SUA în fiecare an. Fumatul și consumul de produse din tutun sunt cauzele majore ale acestuia. Există două tipuri majore: cancerul pulmonar fără celule mici, care este cel mai frecvent, și cancerul pulmonar cu celule mici, care se răspândește mai rapid. Cel mai bun lucru pe care îl pot face pacienții care fumează pentru a se pregăti pentru tratament este să renunțe la fumat.

Tratamentele pentru cancerul pulmonar includ intervenții chirurgicale, chimioterapie, radiații, imunoterapii și, în cazul cancerului pulmonar fără celule mici, terapii țintite. NCI estimează că cancerul pulmonar a luat în jur de 131.880 de vieți în 2021.

7. Cancerul pleural, 22%

Cancerul pleural apare în cavitatea pleurală, spațiul din cavitatea toracică, dar în afara plămânilor, sau în stratul de celule care înconjoară plămânii. NCI include mezoteliomul pleural în categoria mezoteliom în scopul monitorizării supraviețuirii, astfel încât cazurile de mezoteliom pleural nu sunt incluse în statisticile cancerului pleural, potrivit Kathy Cronin, un om de știință de la Surveillance Research Program al NCI.

Dar nu toate cancerele pleurale sunt mezotelioame. Multe dintre aceste tipuri de cancer pleural non-mezoteliom sunt „țesuturi de histologie necunoscută”, ceea ce înseamnă că medicii nu sunt siguri ce tip de țesut sau de celule sunt acelea, a spus Cronin. Tratamentele pentru cancerul pleural pot include intervenții chirurgicale, chimioterapie sau radiații, potrivit Southwestern Medical Center al University of Texas.

8. Cele mai mortale tipuri de cancer: Leucemia monocitară acută, 24,8%

Leucemia monocitară acută este un subtip al unui tip de leucemie numit leucemie mieloidă acută (AML). Se dezvoltă în celulele precursoare ale sângelui care sunt pe cale să devină celule ale sistemului imunitar numite monocite, a explicat Laura Romundstad, o asistentă medicală autorizată care ajută pacienții să găsească studii clinice.

Monocitele sunt o parte majoră a sistemului imunitar înnăscut (ramură a sistemului imunitar care nu implică dezvoltarea de anticorpi, ci recunoaște caracteristicile comune ale agenților patogeni și atacă imediat), a spus ea.

Tratamentele pentru leucemia monocitară acută pot include chimioterapie, transplant de celule stem sau terapii țintite.

9. Cancer cerebral, 29,4%

La adulți, tumorile cerebrale rareori încep în creier. Mai degrabă se răspândesc acolo din alte tipuri de cancer. Dar cancerele cerebrale care sunt cauzate de cancere care au apărut în altă parte a corpului nu sunt incluse în statisticile de supraviețuire a cancerului cerebral, deoarece cancerele sunt clasificate în funcție de locul lor de origine.

Dacă o persoană moare de cancer care a avut originea în plămâni și a metastazat la creier, de exemplu, cazul acelei persoane ar afecta statisticile de supraviețuire a cancerului pulmonar, nu statisticile de supraviețuire pentru cancerul cerebral, spune Cronin.

La copii, majoritatea tumorilor cerebrale încep în creier, conform Clinicii Mayo. Singurii factori de risc pentru tumorile cerebrale sunt istoricul familial și expunerea capului la radiații. Expunerea la radiații apare de obicei în timpul tratamentului pentru un alt cancer.

Tratamentul pentru tumorile cerebrale depinde de tipul tumorii și de cât de mult a crescut cancerul până la momentul diagnosticării și poate include intervenții chirurgicale, radiații, chimioterapie, imunoterapii sau terapii țintite. Se estimează că cancerul cerebral și al altor sisteme nervoase au cauzat moartea a aproximativ 18.600 de americani în 2021.

10. Cele mai mortale tipuri de cancer: Leucemia mieloidă acută, 29,5%

Leucemiile se dezvoltă din celulele stem din măduva osoasă, care se diferențiază în diferiți precursori ai celulelor sangvine și în cele din urmă în celule sangvine. Leucemia apare atunci când dezvoltarea celulelor sangvine este oprită și celulele devin canceroase, a explicat Romundstad. Leucemiile sunt clasificate în funcție de stadiul în care celulele sangvine și precursorii lor își opresc dezvoltarea și devin canceroase, a spus Romundstad.

Leucemia mieloidă acută (AML) se referă la orice cancer care se dezvoltă în celulele mieloide (spre deosebire de celulele limfoide), care sunt celule precursoare ale sângelui care au potențialul de a se dezvolta în celule roșii din sânge, unele tipuri de globule albe și trombocite.

În AML, mai degrabă decât să se dezvolte în aceste tipuri de celule sangvine, celulele stem se blochează într-un stadiu imatur și sunt numite „celule blastice”, conform Leukemia and Lymphoma Society. Nu există sau sunt foarte puține celule blastice în sângele sănătos. A avea prea multe celule blastice și prea puține celule sangvine sănătoase provoacă multe simptome de AML, inclusiv infecții frecvente, vânătăi și sângerare cu ușurință.

AML este mai frecventă la adulți decât la copii, deși poate apărea la orice vârstă. În cea mai mare parte, medicii nu știu ce o cauzează, deși fumatul, chimioterapia anterioară sau tratamentele cu radiații pentru alte tipuri de cancer și expunerea la substanța chimică benzen cresc riscul de îmbolnăvire.

Abordările de tratament pot include chimioterapie, un transplant de celule stem sau terapii țintite. Se preconizează că AML a omorât aproximativ 11.400 de americani în 2021.

De ce nu poate fi vindecat cancerul?

În cea mai mare parte a secolului al XX-lea, numărul de persoane ucise de cancer în fiecare an în raport cu dimensiunea populației (sau rata decesului prin cancer) a crescut constant până la apogeul din 1991, conform celui mai recent rezumat al ACS al stării cancerului în SUA.

Începând cu 1991, rata mortalității cauzate de cancer a scăzut cu 31%, ceea ce echivalează cu 3,2 milioane mai puține de decese cauzate cancer în comparație cu rata mortalității din 1991.

Autorii studiului îi atribuie scăderea ratelor de deces cauzat de cancer reducerii fumatului, depistării mai devreme și tratamentelor mai bune pentru unele tipuri de cancer. „Am făcut multe progrese în lupta împotriva cancerului”, a spus Siegel.

Leacul pentru cancer

Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor progrese, un „leac pentru cancer” rămâne evaziv din multe motive. Prima problemă este că cancerul nu este doar o boală care ar putea fi eradicată cu un singur tratament. În schimb, sunt sute de boli, a explicat Siegel. „Am avea nevoie de sute de tipuri diferite de leacuri pentru a vindeca toate cancerele”, a spus ea.

Un alt motiv pentru care este greu să vindeci cancerul este că ștacheta pentru vindecarea cancerului este incredibil de sus. Cancerul se vindecă dacă nu mai există urme ale acestuia în organism și nu se va întoarce niciodată sau nu se așteaptă să revină. Dar chiar și atunci când toate urmele unui cancer au dispărut, nu există nicio modalitate de a ști cu certitudine că acesta nu se va întoarce.

Cancerul poate reveni oricând

„Nu există niciodată o garanție că cancerul nu va reveni, deoarece celulele canceroase se pot ascunde în organism nedetectate de sistemul imunitar al unei persoane”, a spus Siegel. Acestea fiind spuse, cu cât o persoană se află mai mult în remisiune, ceea ce înseamnă că semnele și simptomele de cancer sunt reduse sau absente, cu atât este mai puțin probabil ca boala să revină.

În cele din urmă, doar pentru că există tratamente eficiente pentru un anumit cancer nu înseamnă că tratamentul va funcționa pentru toată lumea. „Cancerul fiecărei persoane are o semnătură moleculară unică și răspunde diferit la tratament în comparație cu altcineva cu același tip de cancer”, a spus Siegel.

Vă recomandăm să citiți și:

Diabeticii ar putea trăi mai mult dacă ar consuma mai puține alimente procesate noaptea

Psihopatia ar putea să nu fie o tulburare mintală, ci cu totul altceva. Iată ce spune un studiu recent

Bărbații au tendința să își supraestimeze inteligența în mod constant, arată un studiu

Biopsia cutanată poate ajuta la identificarea pacienților cu Parkinson

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase