În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit că substanțele psihoactive precum MDMA, psilocibina, LSD și ketamina sunt promițătoare în tratarea diferitelor probleme de sănătate mintală. Acum, terapia asistată cu MDMA a arătat mai multe rezultate promițătoare ca tratament pentru stresul posttraumatic (PTSD).
În concluziile prezentate la reuniunea de primăvară a Societății Americane de Chimie (ACS) pentru 2022, cercetătorii raportează rezultatele unui studiu clinic de fază 3 de anul trecut, în care MDMA (cunoscut și ca ecstasy), cuplat cu terapie, a fost testat ca tratament pentru stresul posttraumatic.
Datele indică faptul că terapia a fost eficientă chiar și la pacienții greu de tratat, cum ar fi cei cu tulburări legate de consumul de droguri sau alcool, scrie Science Alert.
„MDMA este cu adevărat interesant pentru că este un empatogen”, spune neurologul Jennifer Mitchell, de la Universitatea din California, San Francisco.
„Provoacă eliberarea de oxitocină în creier, ceea ce creează sentimente de încredere și apropiere care pot ajuta cu adevărat într-un cadru terapeutic”, adaugă Mitchell.
Cercetătorii au înrolat 90 de participanți cu PTSD sever, o afecțiune caracterizată prin amnezie, flashback-uri și coșmaruri legate de un eveniment traumatic din trecut, în primul studiu de fază 3, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo despre terapia asistată cu MDMA ca tratament pentru stresul posttraumatic.
Studiile anterioare de fază 2 au determinat dozele optime ale medicamentului.
Studiul de fază 3, publicat în Nature Medicine, s-a concentrat pe participanții care participă la o sesiune de terapie de opt ore după ce au primit doza. Participanții au primit apoi două sesiuni de terapie asistată de MDMA la o lună distanță, în plus față de terapia săptămânală.
În controalele de la două luni după sesiunea finală de terapie asistată de MDMA, aproximativ două treimi dintre participanți nu au mai îndeplinit criteriile de diagnostic pentru PTSD. În schimb, doar o treime dintre participanții la starea placebo plus terapie au observat o reducere semnificativă a simptomelor PTSD.
Potențialele efecte secundare negative ale substanței, cum ar fi greața, au fost minime și nu a existat nicio dovadă că participanții deveneau dependenți de substanță. Studiile privind dependența de MDMA au avut rezultate mixte, așa că lipsa aparentă a dependenței din studiul actual este un motiv de optimism.
Primele opțiuni de tratament pentru persoanele cu PTSD sunt, de obicei, antidepresivele cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), cum ar fi Prozac, care este luat de obicei zilnic, nu este întotdeauna eficient și poate avea o serie întreagă de efecte secundare neplăcute.
„Mărimea efectului pentru terapia asistată de MDMA este mai bună decât cele care au fost investigate pentru ISRS, ceea ce sugerează că MDMA este un tratament terapeutic mult mai bun pentru PTSD”, spune Mitchell.
În prezent, cercetătorii caută participanți pentru un al doilea studiu de fază 3 și, dacă se găsesc rezultate similare, ei cred că terapia asistată de MDMA ca tratament pentru stresul posttraumatic ar putea fi aprobată de FDA pentru utilizare clinică până în 2023.
De asemenea, a fost finalizat recent un studiu care a investigat dacă terapia asistată de MDMA ar putea fi eficientă în grupuri de persoane care s-au dovedit rezistente la tratamentul tradițional pentru PTSD, cum ar fi ISRS sau doar terapie.
„Cu siguranță pare a fi la fel de eficientă la persoanele care sunt de obicei considerate rezistente la tratament, așa că suntem foarte încântați să credem că terapia asistată de MDMA va fi o terapie eficientă în acea populație greu de atins”, spune neurologul Jennifer Mitchell.
În timp ce rezultatele pe termen scurt sunt cu siguranță promițătoare, cercetătorii își îndreaptă acum atenția către datele pe termen lung din studiul de fază 3.
„Oamenii din faza 2 s-au simțit mai bine timp de ani de zile. Păreau să aibă o nouă perspectivă asupra vieții și erau mai sociabili. Pe măsură ce abilitățile lor sociale s-au dezvoltat, au fost mai fericiți în timp”, spune Mitchell.
Totuși rezultatele pe termen lung ale acestui ultim studiu de fază 3 sunt mai puțin sigure, deoarece participanții au avut simptome mai severe de PTSD.
Mitchell se grăbește să sublinieze că persoanele cu PTSD nu ar trebui să încerce să se trateze ei înșiși cu MDMA.
„Dacă MDMA va fi dezincriminat, asta nu înseamnă că este sigur. Poate fi un instrument foarte puternic, dar trebuie să aibă doza potrivită în contextul potrivit cu sistemul de suport potrivit”, spune ea.
Deși rezultatele preliminare sunt cu siguranță încurajatoare, medicamentul în sine nu poate fi considerat un tratament minune pentru PTSD și alte tulburări. În schimb, devine un instrument puternic pentru tratament când este asociat cu terapia, deoarece medicamentul provoacă stări de spirit care îi fac pe oameni mai receptivi la beneficiile pe care le poate oferi terapia.
Vă recomandăm să citiți și:
O terapie pentru formele rare de cancer, cu un pas mai aproape de a fi descoperită
Un cercetător prezice că un medicament anti-îmbătrânire va fi disponibil „în decurs de un deceniu”
O „inimă umană” de mărimea unei semințe de susan s-a dezvoltat de una singură în laborator