Un studiu recent a dezvăluit că bărbații au tendința să își supraestimeze coeficientul de inteligență mai des decât femeile. Potrivit cercetătorilor, tiparul pare să aibă legătură cu nivelul de masculinitatea al unei persoane, și nu doar genul desemnat la naștere.
Trebuie menționat, de asemenea, că acuratețea și etica testelor de inteligență au fost puse sub semnul întrebării de mai multe ori. Totuși, noul studiu publicat în jurnalul Frontiers in Psychology este interesant pentru că a avut în vedere diferențele de gen și cât de deștepți se consideră unii oameni.
„Cercetările în domeniul psihologiei și inteligenței sunt fără echivoc. Nu există o diferență între bărbați și femei atunci când vine vorba de coeficientul de inteligență în sine. Nu există un sex mai inteligent”, a explicat David Reilly de la Universitatea Griffith din Australia.
Chiar și așa, nivelul de masculinitate al unei persoane sau „genul psihologic”, măsurat în acest studiu folosind ceva numit testul Bem Sex Role Inventory, pare să aibă implicații profunde pentru modul în care oamenii își evaluează propriile abilități cognitive. Pe scurt, cercetătorii au descoperit că oamenii care se comportă într-un mod mai masculin, indiferent de sexul desemnat la naștere, au tendința să creadă că sunt mai deștepți decât sunt de fapt.
Deși genul desemnat la naștere a fost indicatorul predominant în modul în care respondenții la studiu și-au evaluat propriul IQ, „subiecții extrem de masculini care și-au evaluat coeficientul de inteligență ca fiind mai ridicat” a fost o tendință pe tot parcursul studiului, care a implicat 228 de participanți, dintre care 103 au fost bărbați și 125 femei, potrivit Futurism.
Studiul nu este primul de acest fel, însă este primul care incorporează conceptul de „gen psihologic”. De asemenea, studiul este primul care a arătat că femeile care au un nivel de masculinitate mai ridicat (conformul testului Bem Sex Role Inventory) au tendința să aibă aceleași trăsături de auto-grandoare ca bărbații.
Aceste diferențe de gen ar putea avea numeroase explicații pe care cercetătorii le-au explorat, de la atitudini parentale cu privire la rolurile genurilor și până la cât de mult sunt lăudați copiii de către profesori. Implicațiile, însă, pot fi mult mai cuprinzătoare și ar putea explica totul de la faptul că fetele aleg să nu urmeze cariere în știință și inginerie și până la decalajul salarial dintre bărbați și femei.
Cu alte cuvinte, noul studiu readuce în discuție un fenomen comun. Societatea îi învață pe bărbați să fie extrem de încrezători în propriile abilități, chiar și atunci când acea tendință este complet nefondată.
Peste 10.000 de studii dezmint „explicația” biologică învechită pentru succesul bărbaților
Un studiu arată că bărbații răspândesc COVID-19 mai mult decât femeile și copiii
Cum arătau egiptenii antici? Fețele a trei bărbați, reconstituite cu ajutorul ADN-ului mumiilor
Bărbații produc mai multe emisii dăunătoare pentru climă decât femeile. Rezultatele unui nou studiu