Home » Știință » Cercetătorii au arătat, în premieră, cum declanșează coronavirusul un răspuns imunitar în creier

Cercetătorii au arătat, în premieră, cum declanșează coronavirusul un răspuns imunitar în creier

Cercetătorii au arătat, în premieră, cum declanșează coronavirusul un răspuns imunitar în creier
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 25.03.2022

Studiul, publicat în Molecular Neurobiology și condus de Dr. Mayo Olajide din cadrul Universității din Huddersfield, descrie modul în care proteina „spike”,  folosită de coronavirus pentru a pătrunde în celulele umane, poate avea un efect similar și asupra celulelor imunitare ale creierului.

Cercetătorii din cadrul Universității Huddersfield au fost printre primii care să demonstreze cum  inducerea inflamației creierului explică leziunile neurologice la pacienții cu COVID-19.

Cercetările anterioare ale doctorului Olajide au oferit o imagine asupra modului în care debutul afecțiunii Alzheimer poate fi încetinit, iar cum unele dintre simptome pot fi diminuate de un compus natural care se găsește în rodie, indică EurekAlert.

Impactul coronavirusului asupra altor

Specialistul a cercetat impactul potențial al glico-proteinei „spike” S1, folosindu-se de celulele imune obținute de la șoareci, iar în prezent intenționează să continue cercetările folosindu-se de celule nervoase umane.

„Pornind de la ipoteza noastră”, spune dr. Olajide, „ne întrebăm dacă atunci când coronavirusul afectează creierul, toate acestea se pot constitui într-un risc pentru tulburările neurodegenerative precum Parkinson sau Alzheimer?”

Cum activează coronavirusul propriul sistem imun al creierului?

Conform doctorului Olajide, cercetările efectuate de acesta au fost printre primele care au demonstrat modul în care virusul activează sistemul imunitar al creierului. Studiul a fost publicat în jurnalul Molecular Neurobiology.

„Poate că nu se multiplică în creier, dar când ajunge acolo, poate induce răspunsuri imune. Astfel se explică unele dintre simptomele raportate de oameni atunci când au fost infectați, precum lipsa de claritate a gândirii sau pierderi de memorie”, precizează acesta.

„Problema legată de COVID-19 este dată de faptul că mulți cercetători speculează, dar foarte puțini merg până la capăt cu experimentele, pentru că acestea presupun mult timp pentru finalizare”.

Vă mai recomandăm și:

Cercetătorii au construit un coronavirus și au descoperit cum se ascunde virusul de sistemul imunitar

Cât a costat pandemia de coronavirus economia Germaniei?

„Gripa rusească” din 1889 ar fi fost cauzată de coronavirus. Cât a durat pandemia atunci?

Ce au făcut platformele sociale pentru combaterea dezinformării legate de coronavirus?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase