Un medic explică riscurile administrării de melatonină pentru a dormi
Un doctor ce practică medicina de peste 20 de ani, dintre care pe ultimii 12 i-a dedicat exclusiv medicinei somnului, explică riscurile administrării de melatonină pentru a dormi.
De-a lungul timpului, medicul a observat creșterea administrării de melatonină la pacienții săi și la familiile acestora. Deși substanța i-a ajutat pe mulți dintre ei, există și unele îngrijorări care trebuie luate în considerare, spune medicul Lourdes M. Delrosso.
„În primul rând, nu sunt sigură că majoritatea pacienților mei care au luat melatonină înainte de evaluarea mea clinică știau exact ce este melatonina. Melatonina este un hormon produs de o glandă din creier numită glanda pineală. Funcția principală a melatoninei este reglarea somnului”, a scris medicul pe Science Alert.
Care este rolul melatoninei
Nivelurile de melatonină cresc ca răspuns la întuneric, spunându-i creierului că a venit noaptea și este timpul să dormi. Atunci când există lumină puternică, ca dimineața, producția de melatonină se oprește și creierul știe că este zi.
Proprietățile de reglare zi-noapte ale melatoninei și lumina sunt cei doi factori cheie în stabilirea ceasului intern somn-veghe sau ceea ce se numește„ritm circadian”.
O tulburare circadiană apare atunci când există o nepotrivire între ceasul intern și timpul acceptat social pentru a merge la culcare sau pentru trezire; de exemplu, când cineva călătorește peste mai multe fusuri orare și are jet lag.
Dar jet lag poate apărea uneori și în absența călătoriei. De exemplu, când rămâi într-un mediu cu lumini puternice până la ore târzii ale nopții, îți păcălești creierul făcându-l să creadă că este încă zi.
În acest caz, producția de melatonină nu are loc și nu te simți somnoros decât foarte târziu în noapte sau, uneori, la primele ore ale dimineții.
Igiena somnului
„Am văzut mulți adolescenți venind la clinica mea pentru că nu pot dormi până la 2 sau 3 dimineața, dar se uită la videoclipuri pe dispozitivele lor electronice până târziu în noapte”, scrie Delrosso.
„De obicei, le recomand pacienților să stingă luminile la o oră rezonabilă și să se aștepte ca somnolența să înceapă în decurs de o oră. Dar este nevoie de timp pentru ca ceasul natural să se adapteze la un nou program și adesea pacienții mei preferă să folosească un supliment de melatonină pentru a accelera ajustarea timpului circadian”, a adăugat ea.
Odată cu creșterea utilizării dispozitivelor electronice, tulburările de somn au devenit destul de frecvente, iar consumul de melatonină a crescut. Datorită proprietăților sale de stimulare a somnului, melatonina este, de asemenea, o opțiune incredibil de atractivă pentru persoanele care suferă de insomnie sau tulburări de somn.
Cheia administrării de melatonină: este eliberată fără rețetă
„În unele țări, cum ar fi SUA, melatonina poate fi cumpărată fără prescripție medicală. Această situație mă preocupă pentru că o lipsă de reglementare poate însemna un risc crescut de a lua o doză sau ingrediente diferite de cele raportate”, semnalează Delrosso.
De fapt, un studiu al suplimentelor cu melatonină a constatat că conținutul de hormon a variat între -83% și +478% din conținutul etichetat. Cercetătorii au descoperit și alte substanțe care nu au fost menționate ca aflându-se în preparat, printre acestea aflându-se serotonina și valeriana.
În UE, Marea Britanie, Canada și Australia, melatonina se obține doar pe bază de rețetă pentru tratamentul pe termen scurt al insomniei. Această abordare permite o mai bună reglementare, înțelegere și explicare a riscurilor, beneficiilor și alternativelor la utilizarea melatoninei.
Efectele administrării de melatonină nu sunt pe deplin cunoscute
Chiar dacă melatonina este un hormon natural, ea nu este lipsită de efecte secundare, cele mai frecvente fiind durerile de cap și amețelile. De asemenea, poate interacționa cu alte medicamente, cum ar fi anticoagulantele (medicamente care ajută la prevenirea cheagurilor de sânge).
Beneficiile administrării de melatonină sunt dovedite doar pentru utilizarea pe termen scurt (una până la trei luni) și în doze mici (0,5-1 mg). Efectele pe termen lung ale melatoninei rămân necunoscute.
Hormonul trebuie administrat doar la recomandarea medicului
„Am folosit melatonină sau am recomandat-o pacienților mei? Absolut. Dar numai atunci când știu exact pentru ce o recomand. Insomnia poate fi un simptom al unei tulburări de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniştite sau apneea obstructivă în somn, sau poate fi un simptom al unei alte afecţiuni, cum ar fi depresia, astmul sau durerea”, spune medicul.
Opțiunile de tratament pot fi explorate abia după ce este identificat corect un diagnostic de către un specialist în somn.
„Când trebuie să prescriu melatonină, de obicei recomand să se înceapă cu cea mai mică doză posibilă (0,5 mg), cu una până la două ore înainte de ora actuală de culcare și îi recomand pacientului să-și stingă luminile sau să le atenueze, înainte de a lua melatonină”, scrie Delrosso.
„De asemenea, recomand evitarea altor factori care contribuie la somnul deficitar, cum ar fi produsele cu cofeină după ora 15, exercițiile fizice intense seara sau utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare”, a adăugat ea.
Vă recomandăm să citiți și:
Ar putea beneficiile activității fizice să fie influențate de poluarea aerului?
Un cercetător prezice că un medicament anti-îmbătrânire va fi disponibil „în decurs de un deceniu”
Cercetătorii încep să înțeleagă cum și de ce apare cancerul pulmonar în cazul nefumătorilor