Deși probabil că mulți dintre noi facem tot posibilul să fim interesanți, peste tot pot fi găsite și persoane plictisitoare.
Sunt acele persoane care nu termină niciodată o poveste în mod corespunzător, sau acelea care pur și simplu nu se pot opri din a vă spune despre „aventurile” lor de observare a păsărilor.
O nouă lucrare a investigat de ce sunt unele persoane plictisitoare și modul în care acest lucru afectează percepțiile noastre în legătură cu oamenii plictisitori. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au cooptat 500 de persoane din cinci studii diferite și le-au cerut să clasifice caracteristicile, hobby-urile și locurile de muncă cele mai plictisitoare.
„Din păcate, unii oameni sunt percepuți ca fiind plictisitori”, a scris echipa condusă de Wijnand Van Tilburg, cercetător în psihologie la Universitatea din Essex. Studiul a fost publicat în Personality and Social Psychology Bulletin.
„Am examinat trăsăturile stereotipe ale persoanelor plictisitoare, punându-i pe oamenii să le genereze și apoi să le evalueze[..] Aceste rezultate sugerează că a considerat plictisitor poate avea consecințe interpersonale substanțial negative”, a scris echipa.
În primele două studii, care au inclus un total de 463 de persoane recrutate prin MTurk, echipa le-a cerut participanților să scrie o listă de caracteristici plictisitoare și apoi să le clasifice.
Voluntarii au clasificat analiza datelor, contabilitatea, asigurările, curățenia și serviciile bancare drept cele mai plictisitoare cinci locuri de muncă, în timp ce cele mai plictisitoare hobby-uri au fost dormitul, religia, privitul la televizor, observarea animalelor și matematica.
Atunci când au fost întrebați despre caracteristicile pe care le-ar putea avea oamenii ca să fie considerați persoane plictisitoare, respondenții au nominalizat atribute precum lipsa intereselor, lipsa simțului umorului, lipsa de păreri și faptul că le place să se plângă.
„Cu cât trăsăturile de plictiseală stereotipă care descriu o persoană sunt mai tipice, cu atât este mai percepută persoana ca fiind plictisitoare”, scrie echipa.
„În plus, și important pentru consecințele sociale ale unei astfel de percepții, plictiseala stereotipă a afectat percepțiile de amabilitate și competență”, a scris echipa.
Deși este distractiv să te gândești la cei mai plictisitori oameni imaginabili, cei care se văd pe ei înșiși în trăsăturile de mai sus s-ar putea de fapt să fie tratați incorect în anumite situații sociale.
În următoarele două studii pe care le-a întreprins echipa, când oamenilor li s-au prezentat descrieri ale unor oameni imaginari conform „caracteristicilor care determină persoane plictisitoare” găsite în primul studiu (inclusiv adjective precum „needucat” sau „are o voce monotonă”), plictisitorii au fost văzuți ca fiind lipsiți de empatie și competență și au fost evitați social.
Și mai rău, în ultimul studiu, când au fost întrebați cât de mult ar trebui să fie compensați financiar pentru petrecerea timpului cu o persoană plictisitoare, participanții au nominalizat sume semnificative de bani față de situațiile în care și-ar fi petrecut timpul cu o persoană mai puțin plictisitoare.
„Percepțiile se pot schimba, însă oamenii îi evită pe cei cu locuri de muncă și hobby-uri ‘plictisitoare’, în loc să-și facă timp să vorbească cu ei”, a spus Van Tilburg.
„Persoanele ‘plictisitoare’ nu au șansa de a dovedi că ceilalți greșesc și de a îndrepta aceste stereotipuri negative”, a adăugat cercetătorul.
Acesta este un studiu relativ mic, iar majoritatea participanților au trăit în Statele Unite, așa că este probabil ca în întreaga lume diferite locuri de muncă, hobby-uri și caracteristici să fie clasificate drept plictisitoare.
Dar acest studiu este unul dintre primele care investighează stereotipul „oamenilor plictisitori” în mai multe domenii, iar deținerea acestor informații este importantă pentru distrugerea acestor stereotipuri.
De exemplu, echipa se întreabă de ce persoanele plictisitoare au fost considerate și incompetente de către participanții la studiu, în ciuda faptului că aceste atribute nu au vreo legătură între ele, potrivit Science Alert.
„Aș fi crezut că contabilii sunt văzuți ca fiind plictisitori, dar eficienți; și că ar fi persoanele perfecte care să te ajute cu taxele”, a spus Van Tilburg.
„Adevărul este că oamenii precum bancherii și contabilii sunt foarte capabili și au putere în societate, poate că ar trebui să încercăm să nu-i supărăm și să-i stereotipăm ca fiind plictisitori!”, a încheiat cercetătorul.
Vă recomandăm să citiți și:
Cât timp îi ia creierului uman „să-și dea refresh” și ce s-ar întâmpla dacă nu ar face asta?
Ar putea orașele să declanșeze revoluția mașinilor electrice? Concluziile unui nou studiu
Ora de culcare influențează sănătatea inimii
Angajat la NASA din greșeală. Pățania unui inginer, virală pe rețelele de socializare