Un semnal radio misterios, care se repetă în Calea Lactee și care i-a nedumerit pe astronomi, ar putea fi un obiect extrem de rar.
Potrivit unui articol al astrofizicianului Jonathan Katz de la Universitatea Washington din St. Louis, publicat pe arXiv, semnalul denumit GLEAM-X J162759.5-523504.3 ar putea fi un pulsar radio de pitică albă.
„Încă din primele zile ale astronomiei s-a speculat că o pitică albă magnetică rotativă ar putea prezenta o activitate asemănătoare unui pulsar”, a scris Katz în lucrarea sa.
„GLEAM-X J162759.5-523504.3, descoperit recent, este un candidat pentru primul pulsar adevărat de pitică albă. Acesta are o perioadă de 18,18 minute și o temperatură de strălucire care implică o emisie coerentă. Nu are un companion binar cu care să interacționeze. Îndeplinește astfel criteriile unui pulsar clasic, deși perioada sa este de sute de ori mai lungă decât a oricăruia dintre ei.”
Atunci când o stea moare, există o serie de rezultate, odată ce și-a ejectat materialul exterior și miezul, nemaifiind susținută de presiunea exterioară a fuziunii, se prăbușește sub propria gravitație.
Pulsarii sunt stele neutronice care se rotesc extrem de repede și care sunt înclinate în așa fel încât fascicule de unde radio strălucitoare care pornesc de la polii magnetici trec pe lângă Pământ la fiecare rotație – pe o scară de la secunde până la milisecunde.
GLEAM-X J162759.5-523504.3 este situat la aproximativ 4.000 de ani-lumină distanță de Pământ. Din ianuarie până în martie 2018, datele colectate de Murchison Widefield Array din deșertul australian au arătat că acesta a pulsat puternic timp de aproximativ 30 până la 60 de secunde, la fiecare 18,18 minute.
Acesta nu se potrivea cu profilul niciunui obiect astronomic cunoscut. „Nimeni nu se aștepta să o detecteze în mod direct, deoarece nu ne așteptam ca acestea să fie atât de strălucitoare”, a explicat la vremea respectivă astrofizicianul Natasha Hurley-Walker din cadrul Centrului Internațional pentru Cercetare în Radioastronomie (ICRAR) din Australia. „Cumva, convertește energia magnetică în unde radio mult mai eficient decât orice am mai văzut până acum”.
Un pulsar a fost luat în considerare ca o posibilitate, dar există două probleme majore. Prima este perioada lungă de rotație, iar a doua este legată de impulsurile prea strălucitoare pentru un pulsar de stea neutronică. Ambele probleme, expune Katz, sunt rezolvate dacă obiectul este o pitică albă.
Dacă acesta este cazul, ar fi prima pitică albă descoperită care împărtășește fizica și mecanismul de radiație al pulsarilor radio tradiționali. Acest lucru înseamnă că GLEAM-X J162759.5-523504.3 ar putea fi o țintă promițătoare pentru observații optice.
Astronomii ar putea, de asemenea, să examineze și alte pitice albe, pentru a vedea dacă acestea se potrivesc cu oricare dintre proprietățile lui GLEAM-X J162759.5-523504.3. „Dacă ar fi suficient de luminoasă, observațiile optice ar putea determina, de asemenea, câmpul său magnetic”, a concluzionat Katz, potrivit ScienceAlert.
Astronomii au descoperit cea mai rapidă stea pitică albă
O stea pitică albă ”ultramasivă” ar fi putut apărea prin ciocnirea a două stele mai mici
Ce s-ar întâmpla dacă am gusta dintr-o stea albă pitică, ”mâncarea magică”?
O nouă pitică cenușie a fost descoperită cu ajutorul telescopului TESS