Noi fotografii uluitoare cu suprafața lui Marte dezvăluie trecutul misterios al planetei
O imagine recent publicată de un satelit al planetei Marte oferă o privire asupra trecutului complex al lumii acum uscate și prăfuite.
De la înălțime, de pe suprafața lui Marte, satelitul orbital HiRISE (High Resolution Imaging Experiment) se concentrează asupra craterului Danielson, aflat la nord de ecuatorul marțian.
Această regiune este interesantă pentru geologii spațiali datorită sedimentelor stratificate care căptușesc craterul.
Depozitele stratificate pot fi găsite peste tot pe Marte, dar craterul Danielson le conține pe unele dintre cele mai spectaculoase și mai bine conservate.
Cum s-ar fi format sedimentele de pe Marte?
Și mai fascinant este faptul că acestea par a fi uniform distanțate, cu diferite niveluri de eroziune. Straturi mai puternice care formează trepte, cu straturi de material mai slab în interiorul lor.
Uniformitatea acestor straturi înseamnă că ele nu pot fi create prin procese aleatorii, cum ar fi evenimentele de impact. Mai degrabă, oamenii de știință cred că un proces regulat și repetat a depus straturile.
„Roca s-a format cu milioane sau miliarde de ani în urmă, când sedimentele libere s-au așezat în crater, strat după strat, iar mai târziu au fost cimentate la locul lor”, explica o postare pe blogul NASA în 2019.
„Variațiile ciclice ale proprietăților sedimentelor au făcut ca unele straturi să fie mai rezistente la eroziune decât altele. Aceste straturi mai rezistente au ieșit în afară ca niște trepte de scări. De-a lungul acestor trepte, vânturile au împrăștiat nisip, dând naștere modelelor asemănătoare cu dungi de zebră”.
Trecutul fascinant al Planetei Roșii
La scară mică, există regiuni mari de rocă care sunt puternic fracturate. Oamenii de știință au studiat aceste fracturi și au stabilit că, din moment ce piesele se potrivesc perfect între ele, acest lucru s-a produs după ce depozitele s-au transformat deja în rocă, notează ScienceAlert.
Nu este clar cum anume s-au format depozitele, dar acestea ar fi putut fi făcute la intervale de timp anuale, sau chiar mai lungi.
Unii oameni de știință au sugerat că procesul periodic ar fi putut fi rezultatul schimbărilor climatice asociate cu variațiile orbitale ale lui Marte. Un alt studiu sugerează că ar putea fi responsabilă o afluență a apelor subterane.
Cercetătorii caută încă răspunsuri, în încercarea lor de a explora Planeta Roșie. Între timp, navele orbitale cu camere uimitoare, precum HiRISE, facilitează dezvăluirea istoriei fascinante a lui Marte.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Datele de la roverul Zhurong prezintă dovezi ale eroziunii pe Marte
Elicopterul Ingenuity este în stare perfectă după aproape un an petrecut pe Marte
O rocă a rămas blocată în una dintre roțile roverului Perseverance, trimis de NASA pe Marte
Călătoria roverului Franklin spre Marte, întârziată de invazia rusă din Ucraina