Care este cel mai bun aliment pentru memorie potrivit științei?
Pierderea memoriei este un efect secundar natural al procesului de îmbătrânire și începe la o vârstă mai tânără decât îți dai seama. De fapt, memoria atinge un vârf la 20 de ani și suportă un declin constant după aceea, mulți oameni observând schimbările începând cu vârsta de 40 de ani.
Vestea bună este că există alegeri alimentare și comportamentale care pot fi făcute pentru a ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire a creierului.
Una dintre schimbările pe care le puteți face în dietă este încorporarea mai multor nutrienți sănătoși pentru creier, cum ar fi acizii grași omega-3.
Acizii grași omega-3 sunt unii dintre cei mai buni nutrienți pentru sănătatea creierului și, din acest motiv, cel mai bun aliment pentru pierderea memoriei este peștele gras.
Peștele gras, prietenul creierului tău
Peștii grași, cum ar fi somonul, macroul, tonul și heringul, au unele dintre cele mai ridicate niveluri de acizi grași omega-3 pe care le puteți găsi în produsele alimentare naturale, așa că experții sugerează să le încorporați în dietă pentru o mai bună sănătate a creierului.
Peștele gras este cel mai bun aliment pentru pierderea memoriei, datorită omega-3 pe care îl conține. Dar beneficiile acizilor grași omega-3 nu se opresc doar la creier. Acest tip de grăsime a fost, de asemenea, legat de reducerea riscului de boli de inimă, ajutând la gestionarea trigliceridelor și la ameliorarea simptomelor de artrită.
Cu toate acestea, cum ajută omega-3 în mod specific la pierderea memoriei? Creierul conține în mod natural o mulțime de grăsimi, iar multe dintre acestea sunt alcătuite din acizi grași omega-3. Aceste grăsimi ajută creierul să creeze și să construiască mai multe celule, ceea ce le face cruciale pentru cogniție, memorie și sănătatea generală a creierului pe măsură ce îmbătrânim.
Consumul de pește cu omega-3, asociat cu prevenirea demenței și a bolii Alzheimer
Cercetările arată că, de asemenea, consumul de pește cu omega-3 a fost asociat cu ajutorul prevenirii demenței și a bolii Alzheimer, ambele fiind boli legate de vârstă care au un impact mare asupra șanselor de pierdere a memoriei.
Probabil că ați auzit de suplimentele de omega 3, cunoscute și sub numele de ulei de pește. Aceasta este o modalitate prin care oamenii pot obține omega-3 în dieta lor, chiar dacă nu le place gustul peștelui sau nu consumă suficient de mult în mod regulat.
Cu toate acestea, potrivit Institutului Național de Sănătate, cercetările au arătat că, de fapt, este posibil să obțineți mai multe beneficii dacă mâncați pește decât dacă luați doar suplimentele. Motivele exacte sunt încă necunoscute, dar au emis ipoteza că acest lucru se datorează faptului că fructele de mare sunt bogate în alte substanțe nutritive utile pentru stimularea creierului și că mulți oameni care mănâncă pește o fac ca un înlocuitor pentru proteine și grăsimi mai nesănătoase, potrivit EatThis.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Ar putea fi dieta Paleolitică o metodă eficientă de a pierde în greutate?
Dieta nordică scade colesterolul și glicemia chiar și atunci când nu slăbim
Dieta keto ar putea crește eficiența terapiei pentru cancerul pancreatic
O dietă sănătoasă ar putea crește speranța de viață cu până la 10 ani