Există numeroase moduri în care îți poți bea cafeaua dimineața. Neagră, cu frișcă, cu zahăr, cu gheață, fierbinte sau o cafea rece cu lapte.
Fără îndoială, opțiunile pentru iubitorii de cafea (și nu numai!) sunt infinite. Însă, cum puteți determina care este o alegere sănătoasă și care nu?
Una dintre cele mai bune modalități de a vă face cafeaua mai sănătoasă dimineața este pur și simplu să o beți neagră.
Dacă nu vă place cafeaua neagră, puteți găsi câteva alternative mai sănătoase de lapte pe care să o adăugați în băutură.
„Cafeaua simplă este plină de antioxidanți care vă pot ajuta organismul să lupte împotriva stresului și să susțină sănătatea generală”, spune expertul Lauren Manaker, autorul cărții „The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook și Fueling Male Fertility”.
„Din păcate, mulți îndulcitori și tipuri de lapte de cafea pot face ca această băutură sănătoasă în mod natural să nu fie atât de bună”, a adăugat Manaker.
Este ușor să pierzi din vedere cât de mult zahăr pui în cafea, mai ales dacă obișnuiești să comanzi băutura la o cafenea. În timp, acest zahăr se poate aduna și poate duce la unele probleme de sănătate nedorite.
„Prea mult zahăr în cafeaua ta în fiecare zi poate începe să provoace creșterea în greutate pentru unii, iar pentru alții, se poate acumula până la diabet de tip 2″, spune Courtney D’Angelo, autor la Go Wellness.
„În special nu este bine pentru că îți începi ziua cu o creștere a glicemiei, iar corpul tău va lucra pentru a susține acest lucru pe tot parcursul zilei, ceea ce înseamnă că vei începe să poftești la mai multe alimente și băuturi care conțin o cantitate nesănătoasă de zahăr.”
S-ar putea să ți se pară ciudat la început, dar dacă pui pudră de proteine în cafea, te poate ajuta să îți sporești aportul de nutrienți dimineața.
„Proteinele au multe beneficii pentru sănătate, dar, în special, ajută la construirea mușchilor, la pierderea grăsimii și oferă energia de care ai nevoie pe tot parcursul zilei”, spune D’Angelo, potrivit EatThis.
„De asemenea, te ajută să rămâi sătul mai mult timp. Dacă înlocuiești cafeaua cu proteine în locul zahărului și al cremelor nesănătoase, vei începe să-ți schimbi sănătatea foarte repede.”
Mai mult, poți adăuga chiar și pudră de ciuperci în cafea.
„Pudra de ciuperci poate adăuga o aromă interesantă, iar anumite soiuri de ciuperci pot susține sănătatea creierului atunci când sunt luate în mod constant”, spune Manaker.
Dacă poți opta să nu folosești cești de cafea de unică folosință, ai putea evita contactul cu unele microplastice dăunătoare.
„Sigur, folosirea ceștilor de cafea de unică folosință este convenabilă. Dar anumite soiuri pot conține microplastice care pot ajunge în cafeaua ta”, spune Manaker. „La rândul tău, ajungi să ingerezi microplastice, ceea ce reprezintă un factor care, în timp, poate avea un efect dăunător asupra echilibrului tău hormonal și a sănătății tale generale. Rămâi, în schimb, la o ceașcă tradițională din ceramică.”
Un bărbat a murit din cauza unei supradoze de cofeină. Cât de multă cafea a băut?
Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale
Consumul de cafea și ceai poate fi asociat cu rate reduse de accident vascular cerebral și demență