Câinii sunt conștienți de sine, într-o anumită măsură. Ce au dezvăluit teste recente?
Chiar dacă nu se pot recunoaște în oglindă, totuși câinii sunt conștienți de sine într-o anumită măsură, conform studiilor recente.
Studiile spun că patrupezii noștri de companie își pot recunoaște propriul miros, ca și cum ar privi într-o „oglindă olfactivă”, iar un studiu din 2021 a descoperit că au o anumită conștientizare a propriului corp drept obstacol.
Conștientizarea corpului este abilitatea de a te gândi la corpul tău ca la un obiect explicit în relație cu alte obiecte din jurul tău. Aceasta este considerată unul dintre elementele fundamentale ale auto-reprezentării, scrie Science Alert.
Câinii sunt conștienți de sine într-o oarecare măsură
La copiii, acest tip de conștientizare de sine a fost dovedit cerându-i unui copil mic să înmâneze pătura pe care stă el. Dacă copilul își poate da seama că trebuie să se ridice și să-și îndepărteze corpul ca pe un obstacol, este declarat „conștient de corp”.
De obicei, bebelușii au nevoie de aproximativ 12-18 luni până să aibă capacitatea mintală de a-și da seama de acest lucru.
Adaptând acest test pentru patrupezi, cercetătorii au încercat să vadă dacă animalele posedă și ele un astfel de nivel de conștientizare a corpului.
Anterior, un mic studiu a constatat că câinii au o idee despre dimensiunea corpului lor și despre modul în care acest lucru le afectează deplasarea în mediu, dar lucrarea din 2021 este prima cercetare care arată recunoașterea corpului ca un obstacol în general.
În ce a constat studiul
Cercetătorii au descoperit că 32 de câini de diferite rase și dimensiuni au îndeplinit cerințele de testare, ceea ce presupunea ca animalele de companie să ridice o jucărie și să o aducă proprietarului lor. Jucăria era atașată de un covoraș pe care erau așezați câinii.
Cu alte cuvinte, pentru a aduce jucăria proprietarului, câinele trebuia mai întâi să coboare de pe covoraș.
Aceste rezultate au fost apoi comparate cu ceea ce se întâmplă atunci când jucăria nu este atașată de nimic sau când jucăria este legată de pământ.
„În acest fel, când câinii au încercat să ridice ținta, acest lucru a fost din nou imposibil, cu toate acestea, câinii nu au simțit o forță de ridicare paralelă sub picioare”, au scris autorii în studiul publicat în Scientific Reports.
Atunci când jucăria nu era atașată de covoraș, câinii nu au coborât de pe el la fel de repede. Ei și-au dat seama că problema nu era dată poziția lor. Dar atunci când câinele a simțit o piedică în covorașul de sub el, mai întâi s-a dat jos de pe covoraș și abia apoi a luat jucăria.
Chiar și atunci când jucăria a fost conectată la pământ și un cercetător a tras de picioarele câinilor folosind o frânghie, animalele de companie nu au sărit de pe covoraș la fel de repede. Acest lucru sugerează că câinii sunt conștienți de sine atunci când ei sunt obstacolul pe care trebuie să-l depășească, față de atunci când obstacolul nu are legătură cu sarcina pe care trebuie să o îndeplinească.
Pe scurt, animalele de companie din studiu au reușit să facă diferența între „Corpul meu este obstacolul” și pur și simplu „Există un obstacol”. Acestea știu, de asemenea, cum să-și miște instinctiv corpurile pentru a depăși barierele aflate în calea succesului.
Cât de conștiente de sine sunt alte animale?
„Susținem că răspunsul câinilor la testul principal poate fi explicat pe baza conștientizării pe care o au față de corpul lor și a înțelegerii consecințelor propriilor acțiuni”, au scris autorii.
Va fi nevoie de mult mai multe cercetări pentru a înțelege nivelul de conștientizare de sine care există în regnul animal și nu numai la câini. S-au făcut foarte puține cercetări cu privire la conștientizarea animalelor cu privire la corpul lor ca obstacol.
Elefanții sunt unele dintre singurele alte animale care au trecut prin teste similare de „corp ca obstacol”. În timpul unui astfel de studiu, cercetătorii au descoperit că elefanții asiatici au coborât de pe covor mult mai repede atunci când acest lucru era necesar pentru succesul lor într-o sarcină.
Rezultatele sunt similare cu cele arătate acum la câini, doar că, spre deosebire de câini, elefanții se pot recunoaște și în oglindă.
Câinii sunt conștienți de sine, dar nu la fel de mult ca elefanții
Testul oglinzii se bazează pe aspectul vizual, dar testul „corpul ca obstacol” se referă la propriile acțiuni și la proprietățile fizice ale corpului nostru ca o extensie a acestora. Elefanții au ambele tipuri de auto-recunoaștere. Câinii, se pare, au doar unul.
„Deși câinii nu au trecut testul cu oglinda, acum avem dovezi că pot trece testul de corp ca obstacol”, concluzionează cercetătorii.
„Rezultatele noastre sprijină auto-reprezentarea ca o serie de abilități cognitive mai mult sau mai puțin conectate, iar prezența sau lipsa unei dintre ele poate varia în funcție de specie”, au completat aceștia.
Vă recomandăm să citiți și:
Un studiu recent sugerează că și câinii suferă atunci când pierd un prieten patruped
Viagra pentru câini. Pastila ar putea trata o tulburare alimentară fatală
Care este durata de viață a câinelui tău? Ai putea fi surprins!
Efectele neștiute pe care excrementele câinilor le pot avea asupra rezervațiilor naturale