Dieta Paleolitică sau Paleo caută să se adreseze afecțiunilor secolului XXI făcând apel la modul în care oamenii din Paleolitic mâncau acum mai bine de două milioane de ani.
Susținătorii dietei Paleolitice susțin că din cauză că geneticul și anatomia noastră s-au schimbat foarte puțin de la Epoca Pietrei încoace, ar trebui să consumăm alimentele care erau disponibile atunci pentru a avea o stare optimă de sănătate, indică Școala de Sănătate Publică de la Harvard.
Strămoșii noștri se foloseau de simple instrumente din piatră pentru creșterea și cultivarea plantelor, așa că vânau, pescuiau și adunau plante sălbatice. Dacă trăiau destul de mult, se credea că nu ajungeau să dezvolte afecțiuni ale zilelor moderne precum diabet, cancer sau afecțiuni ale inimii.
Acest lucru se datora unei diete bazate pe carne slabă și plante alături de un nivel crescut de efort fizic. Cu toate acestea, speranța de viață pentru strămoșii noștri era doar o mică parte din anii pe care-i adunăm noi astăzi.
Popularitatea acestei diete, care a atins apogeul în 2014, apela la dorința tot mai mare a consumatorilor de a mânca alimente cât mai sănătoase, dar și de a știi de unde provine hrana pe care o folosesc.
Dieta Paleolitică, ce mai este cunoscută și ca Dieta Epocii Pietrei sau Dieta Omului Peșterilor include cărnuri slabe, pește, fructe, legume, nuci și semințe. Susținătorii acesteia recomandă alegerea fructelor și legumelor cu un indice glicemic scăzut.
Există unele discuții privind mai multe aspecte ale acestei diete: care sunt alimentele alimentele care existau în acea perioadă, variațiile din regimul alimentar cauzate de fiecare regiune în parte, cât de asemănătoare sunt fructele și legumele din zilele noastre cu variantele preistorice ale acestora.
Mai există și unele neînțelegeri sau diferențe de opinie printre entuziaștii acestei diete referitoare la dacă ar trebui incluse sau excluse grăsimile din dietă. Pe fondul acestor diferențe, nu există o variantă unanim acceptată a acestui regim alimentar.
De exemplu, chiar dacă există dovezi ale existenței cartofilor albi încă din Paleolitic, aceștia sunt cel mai adesea evitați din cauza indicelui glicemic crescut. Alimentele procesate sunt de asemenea interzise, punându-se accentul pe mâncarea proaspătă, dar unele variante ale dietei permit consumarea fructelor și legumelor congelate, pentru că prin procesul de înghețare este păstrată cea mai mare parte a nutrienților.
Una peste alta este o dietă bogată în proteine, moderată în lipide – în special grăsimi nesaturate, moderată spre scăzută în carbohidrați – în special aceia care au un indice glicemic crescut, bogată în fibre și scăzută în sodiu și zaharuri rafinate. Grăsimile mononesaturate și polinesaturate provin cel mai adesea din peștele marin, avocado, ulei de măsline, nuci și semințe.
Carnea de vită de la animalele hrănite cu iarbă este recomandată în această dietă, despre care se spune că ar conține mai multe grăsimi Omega-3 decât carnea normală de vită. Conține cantități mici de acid alfa-linoleic. Cu toate acestea, doar o mică parte din acest acid este procesată de organism.
Cantitatea de Omega-3 este și ea variabilă în funcție de modalitatea exactă de hrănire a animalului și diferențele metabolice. În general, cantitatea de Omega-3 din vitele hrănite cu iarbă este mult mai scăzută comparativ cu peștele marin. Somonul gătit conține 1000 – 2000 mg EPA/DHA per porție, în vreme ce pentru aceeași porție de carne de vită hrănită cu iarbă, cantitatea este de aproximativ 20 – 200 mg.
Sunt permise:
Nu sunt permise:
Calcularea caloriilor și porționarea alimentelor nu este obligatorie, dar este recomandată. Unele variante permit și câteva mese non-Paleo pe săptămână, în special atunci când ești la începutul dietei, cu scopul de a îmbunătăți performanța generală.
Unele studii clinice sporadice au arătat faptul că Dieta Paleolitică ar produce unele beneficii pe termen scurt mai mari decât dietele bazate pe reglementările nutriționale naționale, printre care pierderi mai mari în greutate, scăderea circumferinței taliei, scăderea tensiunii arteriale, creșterea sensibilității la insulină și valori mai bune ale colesterolului. Cu toate acestea, aceste studii au fost de scurtă durată – 6 luni sau mai puțin și cu un număr mic de participanți – mai puțin de 40.
Un studiu controlat de dimensiuni mai mari a urmărit 70 de femei obeze aflate la post-menopauză vreme de doi ani de zile, care urmau fie o dietă Paleolitică, fie o dietă NNR – Nordic Nutrition Recommendations.
Dieta Paleo era compusă din 30% proteine, 40% lipide și 30% carbohidrați. Includea carne slabă, pește, ouă, legume, fructe, nuci, avocado și ulei de măsline. Dieta NNR conținea ceva mai puține proteine și grăsimi, dar mai mulți carbohidrați: 15% proteine, 25-30% grăsimi li 55-60% carbohidrați, cuprinzând alimente similare cu cele din Paleo, dar și produse lactate și cereale.
Ambele categorii au pierdut în greutate drastic și în circumferința taliei . Nivelul de trigliceride a scăzut mai mult cu dieta Paleolitică.
Dieta Paleolitică include alimente bogate în nutrienți și hrană proaspătă și încurajează participanții să stea departe de alimentele procesate care conțin adaos de sare, zahăr și grăsimi care nu sunt sănătoase.
Cu toate acestea, lipsa cerealelor integrale, produselor lactate și a legumelor poate da naștere unor deficiențe. Natura restrictivă a acestei diete o poate face dificil de tolerat pe o perioadă mare de timp.
Dieta keto ar putea crește eficiența terapiei pentru cancerul pancreatic
O dietă sănătoasă ar putea crește speranța de viață cu până la 10 ani