Carnea crescută în laborator (amestecul de proteine folosit pe post de substitut pentru carne) este adesea prezentată ca o modalitate de a hrăni o lume care iubește carnea, dar fără a omorî animale.
Însă lucrurile nu stau chiar așa. În realitate, s-a dovedit că multe produse făcute din carnea crescută în laborator conțin de fapt o cantitate șocantă de sânge. Mai precis, producătorii se bazează adesea pe ser fetal bovin (FBS) sau sânge prelevat de la fetuși de vacă nenăscuți.
FBS conține proteine vitale necesare pentru a ajuta la creșterea și înmulțirea celulelor animale în mediile de laborator. Ca atare, încă își păstrează potențialul de a crea carne gustoasă crescută în laborator într-un mod în mare parte fără sacrificare, dar nu este clar dacă acest lucru va fi suficient de bun pentru piața sa țintă, scrie Futurism.
Acest fapt incomod prezintă mai multe probleme pentru companiile care produc carne crescută în laborator. În primul rând, încă necesită moartea unui animal, ceea ce face ca orice produs care folosește FBS să nu fie prietenos cu veganii și să nu elimine sacrificarea de animale, ceea ce este contrar așteptărilor clienților.
A doua problemă este că FBS este îngrozitor de scump. Serul se vinde cu aproximativ 1.000 de dolari pe litru. Asta înseamnă că companiile care folosesc serul ar trebui să-și vândă carnea cu aproximativ 200.000 de dolari pe kilogram doar pentru a-și recupera investiția.
Pentru a rezolva aceste probleme, companiile care se ocupă de carnea crescută în laborator caută un înlocuitor eficient de FBS, ceea ce vine cu propriile provocări uriașe.
„Ar trebui format un lanț de aprovizionare complet nou. Și vor trebui să apară o mulțime de inovații în spațiul de producție biologică pentru a face acest lucru posibil”, a declarat Christina Agapakis, biolog sintetic și director creativ la firma de biotehnologie Ginkgo Bioworks.
În ciuda costurilor, mulți cred că realizarea unei alternative viabile comercial pentru carne încă este crucială pentru problemele existențiale cu care se confruntă lumea din cauza schimbărilor climatice antropice. La urma urmei, consumul de carne este un motor masiv al emisiilor de gaze cu efect de seră.
Întrebarea este dacă oamenii de știință vor putea realiza asta fără a face compromisuri semnificative.
Vă recomandăm să citiți și:
Un cercetător prezice că un medicament anti-îmbătrânire va fi disponibil „în decurs de un deceniu”
Un nou studiu arată că dieta 5:2 are un avantaj cheie față de alte metode tradiționale pentru slăbit
Reputat ginecolog italian: Dieta ketogenică sporeşte fertilitatea la femei