Compania minieră australiană Fortescue caută să reducă amprenta de carbon a operațiunilor sale. Modalitatea pe care au găsit-o este folosirea unui tren electric special fabricat care se încarcă singur.
„Infinity Train”, pentru că acesta este numele pe care l-a primit trenul are capacitatea de a-și încărca imensele baterii atunci când coboară, complet independent de orice surse externe de alimentare.
„Infinity Train are capacitatea de a fi cea mai eficientă locomotivă cu baterie electrică din lume”, spune într-o declarație Elizabeth Gaines, directorul companiei Fortescue.
„Regenerarea electricității în secțiunile în coborâre elimină necesitatea instalării unei infrastructuri de încărcare și generare a energiei. Acest fapt reprezintă o soluție eficientă pentru eliminarea motorinei și a emisiilor cauzate de operațiunile noastre”, spune aceasta, citat de Futurism.
Este un sistem ingenios construit. De vreme ce trenul este mult mai ușor atunci când urcă, va genera destulă energie complet încărcat cu fier la coborâre înapoi în mină.
Cu alte cuvinte, seamănă cu un sistem de mișcare perpetuă, lucru imposibil, desigur, dar în realitate totul se rezumă a o exploatare ingenioasă a fizicii convenționale.
Nu este sigurul sistem care se folosește de acest principiu. De exemplu, basculantele care transportă var în munții din Elveția consumă zero energie netă bazându-se pe un sistem de regenerare a energiei. În realitate, aceste „eBasculante” conțin sisteme care produc cantități suplimentare de energie în fiecare zi.
Companiile miniere din întreaga lume caută să fie mai puțin poluante sens în care apelează la noile tehnologii, așa cum este și cazul cu Trenul Infinitului. În 2021, cele mai mari companii miniere ale lumii au fost de acord să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și asta până în 2050.
Compania Fortescue speră să atingă acest prag mult mai devreme, intenționând să „decarbonizeze” întreaga operațiune minieră până în 2030.
„Infinity Train nu doar că va accelera cursa Fortescue de a atinge pragul de zero emisii până în 2030, dar va contribui și la reducerea costurilor, va crea o eficiență a întreținerii și ca crea noi oportunități de producție”, declara Andrew Forrest, președintele și fondatorul Fortescue.
Trenul ar putea avea un impact masiv atunci când vorbim despre emisiile de carbon. Operațiunile feroviare ale companiei Fortescue consumă undeva la 82 de milioane de litri de motorină anual.
Desigur, procesele miniere nu sunt prietenoase cu natura și mediu, dar curățarea, chiar și într-o mică măsură a efectelor cauzate reprezintă un prim pas în direcția potrivită.
Emisiile globale de dioxid de carbon, aproape de un nou nivel record în acest an
Păsările din Pădurea Amazoniană se transformă din cauza schimbărilor climatice
Dioxidul de carbon din aer, eliminat în proporție de 99% cu ajutorul unei noi tehnologii
Locuitorii insulei italiene Vulcano, evacuați din cauza nivelului dioxidului de carbon