O nouă tehnologie care ar putea face posibilă înmagazinarea căldurii timp de mai multe zile sau chiar luni, ajutând astfel la atingerea neutralității climatice, este punctul central al proiectului Active Building Centre Research Programme, condus de Swansea University, căruia tocmai i s-a acordat o finanțare de 146.000 de lire sterline.
Department for Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS) finanțează proiectul prin intermediul programului Longer Duration Energy Storage Demonstration, care face parte din Net Zero Innovation Portfolio (NZIP), în valoare de 1 miliard de lire sterline.
Stocarea energiei termice (înmagazinarea căldurii astfel încât să fie disponibilă atunci când este nevoie) are potențialul de a reduce facturile la energie, aflate mereu în creștere.
De asemenea, rezolvă una dintre principalele probleme ale surselor de energie regenerabilă, cunoscută sub numele de intermitență: energia eoliană și solară depind de condițiile meteorologice. Stocarea energiei termice înseamnă că energia în exces generată în momentele în care sursele regenerabile sunt din abundență poate fi stocată și eliberată în momentele în care există un deficit.
Proiectul, numit Adsorb (Advanced Distributed Storage for grid Benefit), își propune să demonstreze un sistem modular care ar putea îmbunătăți performanța energetică a unei clădiri și ar putea reduce presiunile asupra sistemelor energetice naționale. Sistemul poate fi instalat atât în construcții noi, dar poate fi și adaptat pentru proprietățile existente.
Oamenii de știință vor evalua două tipuri diferite de tehnologie avansată pentru înmagazinarea căldurii, ambele fiind inițiate de Universitatea Loughborough.
Primul este depozitarea termochimică (TCS), care ar putea asigura stocare timp de mai multe săptămâni sau chiar luni, fără pierderi de căldură.
Aceasta funcționează prin extragerea căldurii dintr-o sursă termică, cum ar fi o pompă de căldură, un element de încălzire electric sau un colector termic solar pentru a deshidrata un material activ, „încărcând” astfel acumulatorul termic.
Odată încărcat, sistemul poate fi răcit la temperatura ambiantă, stocând astfel energia. Atunci când este nevoie, se reintroduce umiditate, care, la rândul ei, eliberează căldura pentru a fi utilizată în casă.
A doua tehnologie este Phase Change Material (PCM). Acest lucru are potențialul de a asigura stocarea de zi cu zi a energiei termice la densități mult mai mari decât tehnologiile tradiționale.
Și sistemul PCM folosește o sursă termică, de data aceasta pentru a încălzi o serie de substanțe chimice pentru a trece materialul solid în forma sa lichidă.
Efectul acestuia este stocarea căldurii latente timp de câteva zile. Căldura stocată poate fi eliberată apoi pentru a furniza apă caldă sau încălzirea spațiului pompând apă la o temperatură mai scăzută prin sistem.
Cuplate cu sisteme de control inteligente, aceste tehnologii ar putea reduce semnificativ facturile consumatorilor și ar putea rezolva problema intermitenței, stimulând sursele regenerabile și eliminând mai multe dintre emisiile de carbon din aprovizionarea cu energie a Regatului Unit.
Noua finanțare va sprijini un studiu preliminar de fezabilitate, pentru a evalua potențialele beneficii ale acestor tehnologii.
Programul de cercetare Active Building Center va lucra alături de Universitatea Loughborough, Universitatea din Sheffield și Mixergy, potrivit EurekAlert.
Munca alături de industrie este un element critic al acestui proiect. Mixergy aduce o experiență valoroasă în comercializarea tehnologiilor inovatoare dezvoltate în mediul academic, dar au și lanțuri de aprovizionare și modele de distribuție dovedite care pot ajuta aceste tehnologii să ajungă rapid pe piețele principale.
După ce a dezvoltat, lansat și dezvoltat o piață pentru rezervorul lor inteligent stratificat de apă caldă menajeră, echipa Mixergy, ca parte a acestui proiect, investighează, de asemenea, modul în care sistemul de stocare termică inteligent propus ar putea fi integrat cu sistemele energetice menajere existente.
„Decarbonizarea căldurii pur și simplu nu se va întâmpla suficient de rapid fără inovație în stocarea termică. Așadar, dacă BEIS acordă prioritate acestei căi critice, iar echipa noastră de stocare termică dezvoltă parteneriate industriale pentru a face aceste tehnologii o realitate, se simte ca o schimbare uriașă în călătoria noastră către neutralitatea climatică”, a declarat dr. Ahsan Khan, care face parte din Active Building Centre Research Programme.
„Dezvoltarea tehnologiilor pentru înmagazinarea căldurii va fi vitală în tranziția noastră către energie regenerabilă ieftină, curată și sigură”, a spus Greg Hands, Ministru de stat pentru Afaceri, Energie și Creștere curată în Regatul Unit.
„Ne va permite să extragem întregul beneficiu din sursele noastre de energie regenerabilă produse în casă, să reducem costurile și să punem capăt dependenței de combustibilii fosili volatili și scumpi. Prin această competiție ne asigurăm că cei mai inovatori oameni de știință și gânditori ai țării au sprijinul nostru pentru a transforma această ambiție în realitate”, a mai spus oficialul.
Vă recomandăm să citiți și:
Acvariul care le permite peștilor „să meargă pe uscat”, creat de cercetătorii israelieni
De ce nu putem construi o stație spațială pe Lună?
Un nou compus organic ar putea permite stocarea energiei la scară largă, ieftin și sustenabil