Nostalgia și amintirile din copilărie, „tratamente” pentru ameliorarea durerii
S-a demonstrat deja că nostalgia este de ajutor în ameliorarea durerii, iar un nou studiu a dezvăluit acum mecanismul din spatele acestui fenomen.
Condusă de Dr. KONG Yazhuo de la Institutul de Psihologie al Academiei Chineze de Științe, echipa de cercetare a descoperit că talamusul, o regiune cerebrală esențială pentru modularea durerii, este, de asemenea, legat de efectul analgezic, asociat cu starea de nostalgie.
Nostalgia este o emoție socială, predominant pozitivă. Nostalgia ne ajută să ne menținem o stare psihologică pozitivă atunci când contracarăm impactul negativ al situațiilor dificile. Funcțiile adaptative ale nostalgiei sunt numeroase, unul dintre efecte fiind ameliorarea durerii.
Legătura dintre durere și nostalgie
În studiul actual, o paradigmă RMN funcțională, legată de nostalgie (adică nostalgie și indicii de control atunci când oamenii priveau imagini) a fost combinată cu stimularea căldurii. Astfel, căldura era fie scăzută, fie ridicată atunci când oamenii simțeau durere. În acest mod, ei au examinat modul în care răspunsurile cerebrale declanșate de stimularea durerii au fost modulate după ce oamenii au experimentat nostalgia.
După ce au observat declanșatori ai amintirilor din copilărie, participanții au raportat că au experimentat senzații mai slabe de durere ca răspuns la stimulii termici, în special la intensități scăzute ale stimulilor.
Cel mai important, talamusul anterior a codificat nostalgia, iar talamusul parietal posterior a codificat percepția durerii. „Talamusul joacă un rol cheie, ca o legătură funcțională centrală în efectul analgezic”, a declarat Dr. ZHANG Ming, primul autor al studiului publicat în Journal of Neuroscience.
Amintirile din copilărie alungă durerea
Atunci când oamenii se uitau la imagini, intensitatea nostalgiei pe care o simțeau a fost, de asemenea, puternic asociată cu conectivitatea dintre talamus și o zonă de materie cenușie care se găsește în creierul mijlociu, scrie SciTechDaily.
În această situație, cuplarea dintre aceasta și cortexul prefrontal dorsal-lateral a prezis percepția durerii atunci când oamenii simțeau durere. Acest lucru indică faptul că talamusul joacă un rol crucial în acest proces.
Acest studiu oferă date importante cu privire la mecanismele neuronale care stau la baza ameliorării durerii induse de nostalgie, oferind perspective noi pentru dezvoltarea și îmbunătățirea ulterioară a analgeziei psihologice non-medicamentoase.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Stresul acut duce la schimbări ale dinamicii creierului
Creierul nu îmbătrânește atât de repede pe cât se credea. La ce vârstă scade viteza mintală?