Noi studii susțin că originea virusului SARS-CoV-2 nu a fost la Institutul de Virusologie din Wuhan
Două studii, făcute publice de oamenii de știință, susțin că originea virusului nu se află la Institutul de Virusologie din Wuhan.
Oamenii de știință au publicat două studii majore, despre care spun că arată clar că o piață din Wuhan, China, a fost sursa coronavirusului care a dus la pandemia COVID-19, și nu un laborator al guvernului chinez, o teorie susținută în SUA de militanți, editorialiști și politicieni de dreapta.
Potrivit Universității Johns Hopkins, din Baltimore, după doi ani, bilanțul global al deceselor se ridică la peste 5,9 milioane de morți, iar numărul de cazuri la 433,7 milioane. Aceleași surse spun că peste 947.000 de persoane au murit din cauza COVID-19 în SUA, dintr-un număr de aproape 79 de milioane de cazuri.
Piața de fructe de mare din Wuhan, locul de origine al pandemiei
În luna august a anului trecut, o analiză a serviciilor de informații americane pe această temă s-a dovedit neconcludentă. The New York Times a raportat pentru prima dată noile studii, despre care a spus că nu au fost publicate încă în nicio revistă de specialitate.
„Când privești toate dovezile împreună, este o imagine extraordinar de clară a faptului că pandemia a început din piață”, a declarat Michael Worobey, biolog la Universitatea din Arizona și co-autor al ambelor studii.
Rezumatul unuia dintre studii arată că „gruparea geografică a primelor cazuri cunoscute de COVID-19 și proximitatea probelor pozitive față de vânzătorii de animale vii, sugerează că piața de fructe de mare Huanan din Wuhan a fost locul de origine al pandemiei COVID-19.”
Bilanțul global al deceselor se ridică la peste 5,9 milioane de morți
Cu toate acestea, problema vinovăției Chinei a devenit sensibilă din punct de vedere diplomatic, fiind și foarte politizată, în special în SUA.
În mod deosebit, dr. Anthony Fauci, consilierul medical principal al președintelui Joe Biden, s-a confruntat în mod repetat cu senatorii republicani, printre care se numără în mod proeminent Rand Paul din Kentucky, un campion al teoriei potrivit căreia virusul ar fi provenit din laborator.
În iulie 2021, Paul l-a interogat pe Fauci cu privire la finanțarea de către SUA a unor astfel de cercetări în laboratoarele din China, care ar fi putut contribui la pandemia de COVID-19. Fauci a negat aceste zvonuri și a susținut că nu știe despre ce este vorba, scrie The Guardian.
Noile studii au fost realizate de o echipă internațională de oameni de știință din SUA, Coreea de Sud, Singapore, Malaezia, Australia, Marea Britanie, Canada, Olanda și Belgia.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cei care se vaccinează după COVID-19 sunt protejați chiar şi după 18 luni
Un studiu amplu arată că Ivermectina nu previne formele severe de COVID-19
Încă un mit demontat. Apa cu lămâie nu protejează împotriva COVID-19
Poluarea provoacă mai multe decese decât COVID-19, spune ONU