Agenția spațială rusă Roscosmos oprește toate lansările de rachete Soyuz de la portul spațial european din Guyana Franceză, din cauza sancțiunilor Uniunii Europene privind invazia Rusiei în Ucraina.
„Ca răspuns la sancțiunile UE împotriva întreprinderilor noastre, Roscosmos suspendă cooperarea cu partenerii europeni în organizarea de lansări spațiale de pe cosmodromul Kourou și își retrage personalul, inclusiv echipajul consolidat de lansare, din Guyana Franceză”, a declarat șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-o declarație pe Twitter, scrie Space.
Rusia recheamă, de asemenea, 87 de lucrători ruși de la portul spațial european sud-american din Guyana Franceză, care sprijină lansările de rachete Soyuz pentru Roscosmos și companiile rusești NPO Lavochkin a, Progress RCC și TsENKI, potrivit unei a doua declarații pe Twitter a Roscosmos.
Demersurile Rusiei vin în contextul în care națiunile Uniunii Europene, Statele Unite și alte țări au impus sancțiuni economice severe Rusiei după invazia din Ucraina.
Rachetele rusești Soyuz sunt folosite de furnizorul european de lansări Arianespace pentru a lansa sateliți de la Centrul Spațial Guiana de lângă Kourou, Guyana Franceză, precum și de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, unde Rusia își lansează în mod regulat propriile misiuni Soyuz. Cea mai recentă rachetă Soyuz, care a fost lansată de la Centrul Spațial din Guyana a decolat la 10 februarie, transportând 34 de sateliți de internet OneWeb.
Arianespace, cu sediul în Franța, utilizează, de asemenea, propria rachetă europeană de transport greu Ariane 5 și racheta Vega pentru lansări mai mici din Guyana Franceză.
Următoarea lansare Soyuz a Arianespace a fost programată pentru începutul lunii aprilie pentru a lansa pe orbită doi sateliți de navigație Galileo pentru constelația Galileo a Uniunii Europene. Această misiune va fi aproape sigur amânată din cauza anunțului făcut de Rusia.
Thierry Breton, comisarul european pentru spațiu, a declarat că decizia Rusiei de a opri lansările Soyuz alături de Europa nu va întrerupe niciun serviciu pentru utilizatorii sateliților Galileo sau ai programului Copernicus de observare a Pământului prin satelit al Uniunii Europene.
Breton a adăugat că UE și statele sale membre sunt „pregătite să acționeze decisiv” pentru a „proteja aceste infrastructuri critice în caz de agresiune” și că va „continua să dezvolte Ariane 6 și Vega C pentru a asigura autonomia strategică a Europei în domeniul lansatoarelor”.
Racheta Ariane 6 este succesorul european al rachetei Ariane 5 și se așteaptă ca primul său zbor să aibă loc undeva mai târziu în 2022.
Racheta Vega C este o continuare a rachetei Vega a Europei, care este proiectată să atingă mai multe orbite și să transporte sarcini utile mai diverse la același cost. Agenția Spațială Europeană și Arianespace lucrează la dezvoltarea rachetelor Ariane 6 și Vega-C.
De asemenea, directorul general al ESA, Josef Aschbacher, a declarat într-o declarație că oficialii europeni din domeniul spațial „monitorizează îndeaproape ceea ce se întâmplă” în Ucraina, evaluând în același timp orice răspuns. ESA colaborează îndeaproape cu programul spațial al Rusiei pentru a lansa misiunea europeană ExoMars rover pe Marte în cursul acestui an.
Pe lângă anularea lansărilor Soyuz din Guyana Franceză, Rogozin a mai anunțat că nu mai consideră necesară o colaborare comună ruso-americană în ceea ce privește misiunea Venera-D planificată de Rusia către Venus, având în vedere sancțiunile în curs de aplicare.
Roscosmos caută o actriță cu abilități speciale pentru un film pe Stația Spațială Internațională
Roscosmos anunță că problemele de pe Stația Spațială Internațională au fost rezolvate
Viziunea rusească asupra invaziei. Cum vede Rusia războiul început de Putin în Ucraina?