O nouă hartă uimitoare a Universului. Milioane de galaxii au fost cartografiate de oamenii de știință
Un astronom de la Universitatea Durham din Marea Britanie, în colaborare cu o echipă de oameni de știință internaționali, a cartografiat câteva milioane de galaxii, ceea ce înseamnă mai mult de un sfert din cerul nordic, folosind Low Frequency Array (LOFAR), un radiotelescop paneuropean.
Harta dezvăluie o imagine radio uimitor de detaliată a peste 4,4 milioane de galaxii, redând totodată o imagine foarte dinamică a Universului nostru.
Marea majoritate a acestor obiecte se află la miliarde de ani-lumină distanță și sunt fie galaxii care adăpostesc găuri negre masive, fie galaxii care nasc rapid stele noi. Obiectele mai rare care au fost descoperite cuprind grupuri de galaxii îndepărtate care se ciocnesc și stele care ard din interiorul Căii Lactee.
Pentru a realiza harta, oamenii de știință au folosit algoritmi de procesare a datelor de ultimă generație pe computere de înaltă performanță din toată Europa pentru a procesa 3.500 de ore de observații care ocupă 8 petabytes, echivalentul a aproximativ 20.000 de laptopuri.
Aceste milioane de galaxii reprezintă doar un sfert din cerul nordic
Această publicare de date, care este de departe cea mai mare de la LOFAR Two-meter Sky Survey, prezintă aproximativ un milion de obiecte care nu au mai fost văzute până acum cu niciun telescop și aproape patru milioane de obiecte care sunt noi descoperiri la lungimi de undă radio, potrivit EurekAlert.
Astronomul Timothy Shimwell, de la ASTRON și de la Universitatea Leiden din Țările de Jos, a spus: „Munca la acest proiect este atât de interesantă! De fiecare dată când creăm o hartă, ecranele noastre sunt pline de noi descoperiri și obiecte care nu au mai fost văzute niciodată de oameni”.
„Explorarea fenomenelor nefamiliare care strălucesc în Universul radio energetic este o experiență atât de incredibilă, iar echipa noastră este încântată să poată lansa public aceste hărți”, spune Shimwell.
„Această ediție reprezintă doar 27% din întregul studiu și anticipăm că va duce la mai multe descoperiri științifice în viitor, inclusiv la examinarea modului în care cresc cele mai mari structuri din Univers, cum se formează și evoluează găurile negre, fizica ce guvernează formarea stelelor din galaxii îndepărtate și chiar detaliază cele mai spectaculoase faze din viața stelelor din propria noastră galaxie”, a adăugat astronomul.
Datele vor putea fi folosite pentru a căuta semnale de la alte corpuri cerești
Dr. Leah Morabito, de la Universitatea Durham, a declarat: „Cu acest proiect, am deschis ușa către noi descoperiri, iar lucrările viitoare vor veni cu și mai multe informații despre ele, folosind tehnici cu detalii și mai mari, la care lucrăm aici, la Durham, ca parte a colaborării LOFAR-UK, pentru a post-procesa datele cu o rezoluție de 20 de ori mai bună”.
Aceste date reprezintă un pas major înainte în astrofizică și pot fi folosite pentru a căuta o gamă largă de semnale, cum ar fi cele de la planete sau galaxii din apropiere până la semne slabe din Universul îndepărtat.
Lucrarea a fost publicată în Astronomy and Astrophysics.
Vă recomandăm să citiți și:
Oamenii de știință propun o misiune spre Marte alimentată de un laser gigantic de pe Pământ
Sonda spațială DART a NASA își deschide „ochiul” și trimite primele imagini din spațiu
Rocile lunare colectate de China sunt mai tinere decât mostrele Apollo și nimeni nu știe de ce
O ciupercă ar putea fi vinovată pentru lipsa amoniacului din atmosfera planetelor Uranus și Neptun