Cercetătorii au înregistrat activitatea cerebrală a unei persoane în timp ce murea, iar rezultatele sunt surprinzătoare
Este posibil ca într-adevăr să-ți vezi viața trecând prin fața ochilor atunci când mori, cel puțin asta sugerează oamenii de știință după ce au studiat activitatea cerebrală a unei persoane care murea.
Oamenii de știință studiau inițial undele cerebrale pentru convulsii ale unui pacient cu epilepsie în vârstă de 87 de ani folosind un dispozitiv de electroencefalografie (EEG), conform lucrării echipei publicate în Frontiers in Aging Neuroscience.
Însă pacientul a suferit un atac de cord și a murit în timpul studiului, în timp ce era încă conectat la EEG. Acest lucru le-a oferit cercetătorilor o oportunitate unică de a înregistra 15 minute din activitatea cerebrală a unei persoane aflate pe moarte.
Potrivit Futurism, cercetătorii au descoperit că a existat o creștere a undelor cerebrale cunoscute sub denumirea de oscilații gamma, care apar de obicei în timpul visării și al aducerii aminte. Așa că o persoană care este pe moarte, au sugerat ei, ar putea să vadă porțiuni din viață cum îi trec fulgerător prin fața ochilor.
Activitatea cerebrală din timpul morții este asemănătoare cu cea din timpul viselor
„Prin generarea de oscilații implicate în aducerea aminte, creierul ar putea încerca o ultimă reamintire a evenimentelor importante din viață chiar înainte de a muri, similar cu cele raportate în experiențele aproape de moarte”, a spus Dr. Ajmal Zemmar, de la Universitatea din Louisville.
Acest lucru nu oferă doar o perspectivă asupra unui moment enigmatic și înfricoșător pe care îl vom experimenta cu toții în cele din urmă, dar ar putea oferi și o înțelegere mai bună a „sincronizării pentru donarea de organe”, a adăugat Zemmar.
„Aceste descoperiri pun la încercare ceea ce știm acum despre momentul exact în care se termină viața”, a spus medicul.
Studiul a analizat un singur caz
Însă nu este atât de simplu. În primul rând, lucrarea a analizat doar un singur caz. Pacientul a avut, de asemenea, un istoric de convulsii și de inflamare a creierului, care ar putea afecta rezultatele.
Cu toate acestea, cercetările anterioare privind activitatea cerebrală a șobolanilor pe moarte au arătat, de asemenea, o activitate gamma similară. Acest lucru ar putea sugera că acesta este un eveniment natural la mai multe specii.
Zemmar a adăugat că deși este nevoie de mai multe cercetări, informațiile adunate de la pacient pot oferi de fapt un pic de speranță și de liniștire a familiilor care se confruntă cu moartea unei persoane dragi.
„Ceea ce putem învăța din această cercetare este: deși cei dragi au ochii închiși și sunt gata să plece în odihna veșnică, creierul lor poate retrăi unele dintre cele mai frumoase momente din viața lor”, a spus Zemmar.
Vă recomandăm să citiți și:
Cercetătorii au descoperit un mod mai sănătos, dar neașteptat, de a găti broccoli
O serie de descoperiri surprinzătoare arată cum sarea afectează circulația sangvină în creier
O viață bună nu trebuie neapărat să fie una fericită și nu va fi întotdeauna plăcută