Pacienții cu ochi bionici ajung din nou nevăzători după ce producătorul a decis că tehnologia este învechită
Într-o întorsătură de situație terifiantă, unii pacienți redevin orbi după ce ochii bionici ai acestora devin învechiți, iar compania producătoare nu mai oferă asistență pentru această tehnologie.
Potrivit unei investigații alarmante făcută de IEEE Spectrum, Second Sight Medical Products, producătorul de proteze oculare care au restaurat o vedere parțială a pacienților nevăzători, a furnizat implanturi oculare pentru mai mult de 350 de nevăzători, scrie Futurism.
Investigația a constatat că compania a încetat să ofere suport pentru această tehnologie în urmă cu câțiva ani, după ce a ajuns aproape de faliment, lăsându-și pacienții să se descurce pe cont propriu.
„Tehnologia este fantastică, dar compania este jalnică”, a declarat Ross Doerr, un pacient Second Sight.
Mulți pacienți trebuie „să se lupte” cu tehnologia învechită a ochilor bionici
Doerr a primit unul dintre ochii bionici ai companiei în 2019. În anul următor, însă, a aflat că compania și-a concediat terapeutul de recuperare vizuală, împreună cu majoritatea angajaților companiei, inclusiv CEO-ul.
Acum, Doerr și alți pacienți Second Sight trebuie „să se lupte” cu tehnologia învechită a ochilor bionici, care nu poate fi reparată sau îmbunătățită, deși este implantată în interiorul corpului. Asta înseamnă că dacă ceva nu merge bine, probabil că vor deveni orbi definitiv, fără nicio soluție.
„Atât timp cât totul merge bine, sunt mulțumit. Dar dacă ceva nu merge bine, voi fi distrus. Pentru că nu există nicio modalitate de a repara”, a declarat Terry Byland, care a primit implanturi Second Sight pentru ambii ochi.
Așa a fost și cazul Barbara Campbell, care a primit un implant la ochiul stâng. Se afla într-o stație de metrou din New York când, brusc, a început să-și piardă vederea.
„Eram pe cale să cobor scările și dintr-o dată am auzit un mic sunet bip, bip, bip”, a spus ea.
Compania care a făcut ochii bionici revoluționari este acum falimentară
În prezent, Second Sight plănuiește să fuzioneze cu Nano Precision Medical, o altă companie de biotehnologie, pentru a evita ruina financiară completă. Cu toate acestea, nu are niciun plan pentru a-și sprijini pacienții cu ochi bionici și probabil că nu va mai avea niciodată vreunul.
Este o situație sumbră. O companie care folosește o tehnologie aparent de ultimă oră pentru a îmbunătăți viața pacienților nevăzători, de asemenea, le poate înrăutăți viața și îi poate lăsa baltă din cauza rezultatelor sale financiare.
Această întâmplare invită la un moment de reflecție asupra pericolului de a te baza pe o companie privată pentru produse medicale esențiale. Să sperăm că alte companii care lucrează la interfețe cu creierul învață din greșelile făcute de Second Sight.
Vă recomandăm să citiți și:
Treburile casnice pot preveni apariţia bolilor. „Un exerciţiu bun pentru inimă şi creier”
Un bulgar a creat o casă mobilă care se poate deplasa pe aproape orice suprafață
Scoţia testează alimentarea camioanelor cu deşeuri de la whisky
Cercetătorii au transferat o proteină umană în plante. Ce au obţinut