Exercițiile fizice întăresc sistemul imunitar și stimulează anticorpii după vaccinare
Cercetătorii din cadrul Universității de Stat din Iowa au descoperit beneficiile mișcării pentru imunitate. Aproximativ 90 de minute de exerciții fizice cu o intensitate ușoară spre medie, întărește imunitatea în urma COVID-19.
În cadrul noului studiu, participanții care au pedalat pe o bicicletă staționară ori s-au plimbat într-un ritm alert timp de o oră și jumătate după ce au primit un vaccin au produs mai mulți anticorpi în următoarele patru săptămâni comparativ cu participanții sedentari sau cei care și-au continuat rutina zilnică după imunizare. Cercetătorii au descoperit rezultate similare atunci când au desfășurat experimentul cu șoareci și benzi de alergat.
Anticorpii sunt „prima linie de apărare” organismului împotriva virusurilor bacteriilor, fungilor sau paraziților. Vaccinurile ajută sistemul imunitar să recunoască ceea ce este străin și să răspundă în consecință, arată EurekAlert.
Primele rezultate care demonstrează durata specifică pentru răspunsul anticorpilor la vaccinul Pfizer
„Rezultatele preliminare sunt primele care demonstrează durata specifică pentru răspunsul anticorpilor la vaccinul Pfizer-BioNtech COVID-19 comparativ cu alte două vaccinuri pentru gripă”, a precizat specialistul în kinesologie Marian Kohut. Aceasta a fost cercetătorul principal al articolului publicat în revista Brain, Behavior and Immunity.
Cercetătorii sunt de părere că rezultatele acestui studiu pot fi de ajutor pentru oamenii cu diferite grade de condiție fizică. Aproape jumătate dintre participanții la experiment aveau un indice de masă corporală care depășea cu mult valorile normale.
În timpul unui exercițiu cu o durată de 90 de minute, accentul a fost pus pe încadrarea pulsului în intervalul de valori de 120-140 bătăi ale inimii pe secundă.
O durată mai scurtă de exerciții fizice nu a dus la sporirea celulelor imunitare
În acest studiu, cercetătorii au mai testat și dacă participanții puteau obține aceleași creșteri ale anticorpilor pe o perioadă de 45 de minute de exerciții fizice. Ceea ce au descoperit a fost faptul că exercițiile mai scurte nu duceau la creșterea celulelor imunitare. Kohut a venit cu ideea unei durate de minim 60 de minute.
Motivul pentru care răspunsul imunitar este influențat de durata unei sesiuni de antrenament poate fi determinat de mai multe cauze. Exercițiile fizice intensifică circulația din cadrul sistemelor sangvin și limfatic. Acest efect conduce la circularea celulelor imune. Acestea se deplasează în întreg organismul, motiv pentru care este ceva mai probabil ca în deplasarea lor să identifice dacă ceva nu este în regulă.
Schimbările pe care exercițiile fizice le pot produce asupra corpului uman
Pentru a înțelege mai bine mecanismele din spatele acestei legături, între exercițiile fizice și sistemul imunitar, cercetătorii sunt de părere că încă este nevoie de mai multe cercetări.
Schimbările pe care exercițiile fizice le pot produce asupra corpului uman sunt multiple – metabolice, bio-chimice, endocrine sau de circulație. Cel mai probabil că o combinație între toate aceste elemente sunt cele care contribuie la răspunsul imunitar.
Cercetătorii continuă să monitorizeze răspunsul imunitar al participanților și la șase luni după experiment. Au lansat un nou studiu care se concentrează pe efectele exercițiilor fizice asupra persoanelor care au făcut doza booster a vaccinului.
Vă mai recomandăm și:
Vaccinurile au fost transportate în orfani în prima campanie internațională de vaccinare din istorie
Care sunt ritualurile și superstițiile sportivilor olimpici de la Beijing
COVID-19 poate declanșa anticorpi care atacă organismul
Terapia cu anticorpi Evusheld, de la AstraZeneca, este eficientă împotriva Omicron