Cu ajutorul supercomputerelor, o echipă internațională de oameni de știință a realizat cea mai mare și mai precisă simulare de până acum a evoluției Universului.
Acest lucru ne poate ajuta să înțelegem dinamica existentă pe măsură ce Universul continuă să evolueze, inclusiv misterioasa materie întunecată.
Potrivit cercetărilor, publicate în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, unul dintre instrumentele utilizate este reprezentat de simulările formării și evoluției vastelor structuri care acoperă spațiul observabil.
„Simulările dezvăluie pur și simplu consecințele legilor fizicii care acționează asupra materiei întunecate și a gazului cosmic de-a lungul celor 13,7 miliarde de ani de existență a Universului nostru”, spune cosmologul Carlos Frenk de la Universitatea Durham din Marea Britanie, scrie ScienceAlert.
„Faptul că am reușit să reproducem aceste structuri familiare oferă un sprijin impresionant pentru modelul standard al materiei întunecate reci și ne spune că ne aflăm pe drumul cel bun pentru a înțelege evoluția întregului Univers”.
Simularea se numește SIBELIUS-DARK și acoperă un volum de spațiu care se întinde pe o distanță de 600 de milioane de ani-lumină față de Sistemul Solar. Acesta include mai multe roiuri de galaxii, printre care Virgo, Coma și Perseus, galaxiile Calea Lactee și Andromeda,Vidul Local și Marele Atractor.
În plus, simularea trebuia să ia în considerare aproximativ 130 de miliarde de particule. Calcularea acestor particule pe întreaga durată de viață a Universului, la o rezoluție mult mai mare decât până acum, a durat câteva săptămâni. Apoi, cercetătorii au comparat rezultatele cu studiile Universului real.
Acest lucru le permite să exploreze ceea ce se numește modelul cosmologic al materiei întunecate reci, standardul actual pentru cartografierea evoluției Universului. Acesta se bazează pe o vastă rețea cosmică de materie întunecată.
Conform acestui model, materia întunecată se acumulează în aglomerări numite halouri. Hidrogenul și alte gaze alimentează aceste halouri, formând în cele din urmă stele și apoi galaxii.
Astfel, cercetătorii au decis să recreeze propriul nostru colț de Univers, pentru a vedea dacă modelul materiei întunecate reci poate reproduce ceea ce vedem în imediata noastră vecinătate.
„Acest proiect este cu adevărat revoluționar”, spune cosmologul Matthieu Schaller de la Universitatea Leiden din Olanda. „Simulările demonstrează că modelul standard al materiei întunecate reci poate produce toate galaxiile pe care le vedem în vecinătatea noastră. Acesta este un test foarte important pe care modelul trebuie să-l treacă”.
În continuare, echipa va efectua analize suplimentare ale simulării pentru a testa modelul cosmologic al materiei întunecate reci.
„Prin simularea Universului nostru, așa cum îl vedem, suntem cu un pas mai aproape de înțelegerea naturii cosmosului nostru”, spune fizicianul Stuart McAlpine de la Universitatea din Helsinki.
Vă recomandăm să mai citiți și
Un lagăr pentru prizonierii germani din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost excavat
NASA a aprobat prima misiune cu astronauți privați care vor vizita Stația Spațială Internațională
Roscosmos pregăteşte primul rover lunar cu trunchi uman
Bosonul Higgs ar fi împiedicat colapsul Universului, iar asta sugerează că trăim într-un multivers