Un compus identificat în canabis poate întârzia moartea celulară programată (sau apoptoza), situație întâlnită la persoanele care suferă de Alzheimer, Parkinson sau alte forme de demență.
Denumit canabinol (CBN), canabinoidul în cauză nu este psihoactiv și pare să mențină tinerețea celulelor creierului, prin limitarea stresului oxidativ din anumite organele celulare.
Conform unor descoperiri anterioare, CBN posedă și o serie de efecte neuro-protectoare importante, însă mecanismul care care determină aceste proprietăți este încă un mister, precizează IFLScience.
Cercetătorii au ales astfel să se concentreze asupra capacității canabinoidului de a întrerupe o formă de moarte celulară, numită oxitoză /feroptoză – care este asociată cu neuro-degenerarea determinată de înaintarea în vârstă. Descoperirea a fost publicată în Free Radical Biology and Medicine.
Oxitoza sau feroptoza are loc atunci când alimentarea celulelor cu glutation antioxidant este epuizată, ceea ce condiționează o producție sporită a unor specii reactive de oxigen (ROS) și un aflux dăunător de ioni de calciu, de-a lungul membranei celulare.
Autorii studiului au declanșat acest proces la nivelul celulelor hipocampului prin administrarea unor concentrații mari de glutamat. Acest proces a arătat faptul că s-a determinat o micșorare și schimbare a formei neuronilor.
Cu toate acestea, celulele care au fost tratate cu CBN și-au menținut starea de sănătate, nefiind afectate de glutamat, ceea ce indică faptul că acest compus are cumva proprietatea de a inhiba cumva oxitoza/feroptoza. Experimentele ulterioare au mai arătat că, în lipsa acestui canabinoid, oxitoza determină mitocondriile să se prăbușească, încetând să mai funcționeze. Dar cu ajutorul CBN s-a putut împiedica acest proces.
Cu referire la aceste descoperiri, Pamel Maher, autor al studiului a explicat: „canabinolul protejează neuronii în fața oxidării și morții celulare, doi dintre factorii determinanți ai bolii Alzheimer”.
„Această descoperire are potențialul ca într-o zi să contribuie la noi terapii pentru tratarea acestei boli, dar și a altor afecțiuni neuro-degenerative, precum Parkinson”.
Cercetătorii au mai descoperit faptul că efectele de protecție ale CBM sunt menținute la nivelul celulelor creierului, cărora le lipsesc receptorii canabinoidali, ceea ce indică faptul că poate funcționa fără ca oamenii să simtă efectele psihoactive.
Consumul de canabis și alcool, asociat cu orgasme mai plăcute și funcție sexuală îmbunătățită
Datele recepționate de senzorul smartphone-ului ar putea detecta intoxicația cu canabis
Tinerii care consumă canabis, de două ori mai multe atacuri de cord