Un nou studiu a constatat că o alimentație mai sănătoasă ar putea prelungi durata de viață cu șase până la șapte ani la adulții de vârstă mijlocie, iar la adulții tineri cu aproximativ zece ani.
Cercetătorii au reunit date din numeroase studii care au analizat legătura dintre dietă și longevitate, alături de date din studiul Global Burden of Disease, care oferă un rezumat al sănătății populației din numeroase țări.
Combinând aceste date, autorii au putut să estimeze modul în care speranța de viață a variat în funcție de modificările aportului de fructe, legume, cereale integrale, cereale rafinate, nuci, leguminoase, pește, ouă, produse lactate, carne roșie, carne procesată și băuturi zaharoase.
Autorii au putut apoi să producă o dietă optimă pentru longevitate, pe care au comparat-o cu dieta occidentală tipică – care conține în principal cantități mari de alimente procesate, carne roșie, produse lactate bogate în grăsimi, alimente bogate în zahăr, alimente preambalate și un consum redus de fructe și legume.
Potrivit cercetării lor, o dietă optimă include mai multe leguminoase (fasole, mazăre și linte), cereale integrale (ovăz, orz și orez brun) nuci, și mai puțină carne roșie și procesată.
Cercetătorii au constatat că o dietă optimă începând cu vârsta de 20 de ani ar crește speranța de viață cu peste un deceniu pentru femeile și bărbații din SUA, China și Europa, informează Science Alert.
De asemenea, au constatat că trecerea de la o dietă occidentală la noua dietă la vârsta de 60 de ani ar crește speranța de viață cu opt ani. Pentru persoanele de 80 de ani, speranța de viață ar putea crește cu aproape trei ani și jumătate.
Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil ca oamenii să își schimbe complet dieta, iar cercetătorii au calculat, de asemenea, ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar trece de la o dietă occidentală la o dietă care se află la jumătatea distanței dintre dieta optimă și dieta occidentală tipică.
Ei au descoperit că și acest tip de dietă – pe care au numit-o „dietă de abordare fezabilă” – ar putea totuși să crească speranța de viață pentru persoanele de 20 de ani cu puțin peste șase ani pentru femei și cu puțin peste șapte ani pentru bărbați.
Aceste rezultate ne arată că efectuarea unor schimbări de dietă pe termen lung la orice vârstă poate avea beneficii substanțiale pentru speranța de viață. Totuși, câștigurile sunt mai mari dacă aceste schimbări încep devreme în viață.
Estimările privind speranța de viață pe care le are în vedere acest studiu provin din cele mai amănunțite și recente meta-analize, care combină rezultatele mai multor studii științifice, privind dieta și mortalitatea.
Cu toate acestea, există câteva aspecte pe care studiul nu le-a luat în considerare. În primul rând, pentru a vedea aceste beneficii, oamenii trebuiau să facă schimbări în dieta lor într-o perioadă de zece ani. Acest lucru înseamnă că nu se știe dacă oamenii ar putea să mai vadă beneficii pentru durata de viață dacă fac schimbări în dieta lor pe o perioadă mai lungă de timp.
De asemenea, studiul nu a luat în considerare starea de sănătate din trecut, care poate afecta speranța de viață. Acest lucru înseamnă că beneficiile dietei asupra speranței de viață reflectă doar o medie și pot fi diferite pentru fiecare persoană, în funcție de o serie de alți factori, respectiv problemele de sănătate, genetica și stilul de viață, fumatul, consumul de alcool sau exercițiile fizice.
Totuși, noile constatări se aliniază, de asemenea, cu cercetările anterioare care au arătat că îmbunătățirile modeste, dar pe termen lung, ale dietei și ale stilului de viață pot avea beneficii semnificative pentru sănătate – inclusiv longevitatea.
Nu sunt clare toate mecanismele care explică de ce dieta poate îmbunătăți durata de viață. Cu toate acestea, dieta optimă pe care cercetătorii au descoperit-o în acest studiu include multe alimente bogate în antioxidanți. Unele cercetări efectuate pe celule umane sugerează că aceste substanțe pot încetini sau preveni deteriorarea celulelor, una dintre cauzele îmbătrânirii.
Cercetările în acest domeniu sunt încă în curs de desfășurare, așa că nu se știe dacă antioxidanții pe care îi consumăm ca parte a dietei noastre vor avea același efect. Multe dintre alimentele incluse în cadrul acestui studiu au, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, care pot întârzia apariția diferitelor boli și a procesului de îmbătrânire.
Bineînțeles, schimbarea completă a dietei poate fi dificilă, însă și introducerea unora dintre alimentele care s-au dovedit a crește longevitatea ar putea avea unele beneficii.
Dieta care contribuie la o performanță cognitivă mai bună. Ce presupune
Un studiu sugerează că sângele tinerilor poate fi secretul pentru longevitatea celor bătrâni
Copiii sporesc longevitatea părinţilor. Concluziile surprinzătoare ale unui studiu