Să ridici greutăți, chiar și timp de 3 secunde, este benefic pentru sănătate. Cum explică asta cercetătorii?
Dacă sună prea frumos pentru a fi adevărat, află că acest lucru a fost descoperit chiar în cadrul unui studiu științific: ridicarea greutăților timp de cel puțin 3 secunde zilnic poate crește grosimea și puterea musculară.
Acest studiu a fost publicat pe 1 februarie în Scandinavian Journal of Medicine & Science In Sports.
Cercetătorii, care provin de la Universitatea Niigata de Sănătate și Bunăstare din Japonia și Universitatea Edith Cowan din Australia, au cerut studenților care nu fac în mod normal exerciții fizice să efectueze o contracție musculară la efort maxim timp de trei secunde pe zi, timp de cinci zile pe săptămână de-a lungul a patru săptămâni.
„Rezultatele studiului sugerează că o cantitate foarte mică de stimul fizic, chiar și 60 de secunde în patru săptămâni, poate crește puterea musculară”, a spus cercetătorul principal, profesorul Ken Nosaka.
Ridicarea greutăților, mai la îndemână decât ne-am fi imaginat
„Mulți oameni cred că trebuie să petreci mult timp exersând, dar nu este cazul. Exercițiile scurte și de bună calitate pot fi totuși bune pentru corp și fiecare contracție musculară contează”, a adăugat Nosaka.
Dintre cele trei tehnici pentru ridicarea greutăților pe care le-au încercat cercetătorii, ECU raportează că coborârea unei greutăți creează o „contracție excentrică” și a fost cea mai eficientă.
Grupul care a folosit doar contracții excentrice a avut puterea musculară îmbunătățită cu aproape 12%. Ceea ce este destul de mult pentru o fracțiune de minut de efort.
„Deși mecanismele care stau la baza efectelor puternice ale contracției excentrice nu sunt clare încă, faptul că doar o contracție excentrică maximă de trei secunde pe zi îmbunătățește puterea musculară într-o perioadă relativ scurtă este important pentru sănătate și condiția fizică”, a spus profesorul Nosaka.
Va schimba acest studiu industria de fitness?
Sunt multe lucruri pe care le putem face timp de trei secunde, iar studiul lui Nosaka ne reamintește că merită să investim în sănătatea mintală și în corpurile noastre, iar orice instructor bun de sală va spune că este mai bine să mergem și să facem un antrenament scurt decât să nu ridicăm nimic niciodată nici măcar acasă, relatează Futurism.
Va schimba acest studiu industria de fitness problematică, iubitoare de cultură alimentară? Probabil că nu, dar odată cu cunoașterea vine puterea și avem puterea de a avea un impact pozitiv asupra corpului în fiecare zi.
Vă recomandăm să citiți și:
Chiar și activitatea fizică moderată poate îmbunătăți imediat memoria
Un studiu a confirmat regiunea din creier care ne ajută să spunem ce trebuie
Ce s-a întâmplat în creierul voluntarilor cărora li s-a atașat un deget robotic la mână