O bacterie mortală infectează copiii de peste 1.400 de ani
Moartea tragică a unui băiețel de 6 ani din Anglia medievală a oferit oamenilor de știință cel mai timpuriu indiciu direct despre o bacterie mortală numită Haemophilus influenzae tip b.
Datând aproximativ din anul 550, este cel mai vechi caz diagnosticat vreodată al acestei infecții bacteriene, numită Hib, au raportat cercetătorii pe 2 februarie în Genome Biology.
Următorul caz confirmat de infectare cu această bacterie mortală a avut loc cu mai mult de 1.300 de ani mai târziu, în 1892, când H. influenzae a fost identificată pentru prima dată.
În ciuda numelui și simptomelor similare cu gripa, bacteria nu provoacă gripă. Dar Hib poate provoca alte boli grave, cum ar fi pneumonia și meningita, în special la copiii mici. De la sfârșitul anilor 1980, un vaccin împotriva Hib a eliminat în mare măsură agentul patogen, notează Science News.
Hib infecta oameni în același timp cu prima pandemie documentată istoric
ADN-ul din dintele băiatului (îngropat într-un cimitir pentru bolnavii de ciumă din Cambridgeshire) indică faptul că Hib infecta oameni în același timp cu prima pandemie documentată istoric: cea de ciumă, cauzată de bacteria Yersinia pestis.
Relația dintre H. influenzae și oameni, singura gazdă a agentului patogen, este probabil mult mai veche de atât, spune Meriam Guellil, paleogenetician la Universitatea din Tartu din Estonia.
Deloc surprinzător, dintele băiatului conținea și rămășițe genetice de Y. pestis. Probabil că a contractat mai întâi infecția cu Hib, spun Guellil și colegii ei.
O bacterie mortală care îi afectează în special pe cei mici
În timp ce infecțiile respiratorii rareori lasă urme, rotula băiatului se unise cu oasele de deasupra. Astfel de daune se pot întâmpla atunci când Hib iese din sistemul respirator și infectează articulațiile, ceea ce putea dura mai multe săptămâni.
Acest băiat era deja destul de bolnav când a luat Y. pestis, dar „ciuma, probabil, a fost cea care l-a ucis”, spune Guellil. Acest tip de cercetare deschide o fereastră asupra modului în care agenții patogeni evoluează pentru a declanșa pandemii sau a se stinge în mii sau chiar milioane de ani.
Lucrarea aduce un mare progres pentru arheologie, istorie și studiul bolilor antice, spune Pontus Skoglund, expert în genomica antică la Institutul Francis Crick din Londra, care nu a fost implicat în studiu.
„Detectarea Haemophilus influenzae la un copil medieval timpuriu va face probabil ca bacteria să poată fi detectată și în alte cazuri istorice și preistorice”, a spus el.
Vă recomandăm să citiți și:
Două trăsături de personalitate sunt legate de semnele distinctive ale bolii Alzheimer
Medicii au descoperit o proteină care face legătura între toate tipurile de cancer
Virusul răcelii comune a existat cu mult timp înainte de apariția oamenilor pe Pământ