Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au dezvoltat un sistem nou de aripi pentru roboții care zboară precum insectele. Folosind această tehnică nouă, fără motoare sau angrenaje convenționale, acești roboți pot da din aripi.
Acest nou progres, publicat în revista Science Robotics, ar putea deschide calea către microroboți zburători mai mici, mai ușori și mai eficienți pentru monitorizarea mediului, pentru căutare și salvare, dar și pentru utilizarea în medii periculoase.
Până acum, roboții care zboară precum insectele au folosit motoare, angrenaje și alte sisteme complexe de transmisie pentru a realiza mișcarea în sus și în jos a aripilor. Acest lucru a adăugat complexitate, greutate și efecte dinamice nedorite.
Inspirându-se de la albine și alte insecte zburătoare, cercetătorii de la Facultatea de Inginerie din Bristol, conduși de profesorul de robotică Jonathan Rossiter, au demonstrat cu succes un sistem de mușchi artificiali cu antrenare directă, numit Liquid-amplified Zipping Actuator (LAZA), care realizează mișcarea aripilor fără piese rotative sau roți dințate.
Sistemul LAZA simplifică foarte mult mecanismul aripilor, permițând miniaturizarea viitoare a roboților care dau din aripi până la dimensiunea insectelor, notează Tech Xplore.
În lucrare, echipa arată cum o pereche de aripi care folosesc LAZA poate oferi mai multă putere în comparație cu mușchii insectelor de aceeași greutate, ceea ce înseamnă suficientă putere pentru a face un robot să zboare printr-o cameră la o viteză de 18 lungimi de corp pe secundă.
Ei au demonstrat, de asemenea, modul în care LAZA poate oferi o fluturare constantă a aripilor de-a lungul a mai mult de un milion de cicluri, un lucru important pentru realizarea de roboți care pot efectua zboruri pe distanțe lungi.
Echipa se așteaptă ca LAZA să fie adoptat ca element fundamental pentru o serie de roboții care zboară precum insectele.
„Cu LAZA, aplicăm forțe electrostatice direct pe aripă, mai degrabă decât printr-un sistem de transmisie complex și ineficient. Acest lucru duce la o performanță mai bună, un design mai simplu și va duce la apariția unei noi clase de mini-vehicule aeriene, ușoare, cu costuri reduse, pentru aplicații viitoare, cum ar fi inspecția autonomă a turbinelor eoliene care nu se află pe uscat”, a spus dr. Tim Helps, autorul principal și dezvoltatorul sistemului LAZA.
„Este foarte complicat să faci roboți care dau din aripi mai mici și mai buni. LAZA este un pas important către roboți zburători autonomi care ar putea fi la fel de mici precum insectele și pot îndeplini sarcini critice pentru mediu, cum ar fi polenizarea plantelor și alte roluri emergente interesante, cum ar fi găsirea de oameni în clădirile prăbușite”, a explicat profesorul Rossiter.
Vă recomandăm să citiți și:
Cercetătorii au folosit ADN pentru a construi cea mai mică antenă din lume
Prima proteză oculară printată 3D din lume va fi primită de un pacient britanic
O companie susține că a dezvoltat un jetpack atât de simplu încât oricine îl poate folosi
Cercetătorii de la MIT au inventat spanacul care poate trimite e-mailuri