O echipă de cercetători care lucrează la Universitatea de Știință și Tehnologie Electronică din China a dezvoltat plasturele cu încărcătură electrică ce va permite o vindecare mai rapidă a rănilor.
În lucrare, publicată în revista Science Advances, grupul descrie plasturele, cum funcționează acesta și cât de bine a performat atunci când a fost testat pe șobolani.
Oamenii caută de mii de ani modalități de a facilita vindecarea mai rapidă a rănilor într-o încercare de a reduce atât perioada de timp în care un pacient suferă de durere, cât și șansele de infecție. În acest nou efort, cercetătorii au creat plasturele cu încărcătură electrică ce ajută rănile să se vindece mai repede.
Conform Medical Xpress, cercetările anterioare au arătat că aplicarea energiei electrice pe răni induce o vindecare mai rapidă. Din păcate, această abordare a fost limitată de utilaje voluminoase și complicate. Însă de data aceasta, cercetătorii au creat un plasture mic și flexibil care se folosește de puterile de vindecare ale electricității fără a fi nevoie de echipamente voluminoase.
Plasturele cu încărcătură electrică are patru straturi: straturile de sus și de jos sunt realizate dintr-un tip de plastic încărcat electric ce își obține încărcarea prin contactul cu pielea.
Unul dintre straturile din mijloc este realizat dintr-un gel de cauciuc siliconic care ajută plasturele să ia forma pielii. Celălalt strat mijlociu este realizat dintr-un material din aliaj cu memorie a formei; scopul său este de a apropia părțile laterale ale rănii.
Plasturele rezultat are o grosime de doar 0,2 milimetri.
Cercetătorii au aplicat plasturele pe două tipuri de răni la șobolanii de laborator: drepte și circulare. Oamenii de știință au comparat apoi ratele de vindecare cu alte tipuri de pansamente și cu rănile neacoperite.
Aceștia au descoperit că rănile circulare tratate cu acest plasture s-au vindecat în proporție de 96,8% după opt zile, comparativ cu o vindecare de 76,4-79,9% realizată cu alte pansamente. Cei care nu au fost tratați s-au vindecat doar în proporție de 45,9%.
Cercetătorii au avut rezultate similare în vindecarea rănilor în linie dreaptă, deși toate s-au vindecat mai repede decât rănile circulare; astfel de răni necesită mult mai puțină dezvoltare de piele nouă pentru a se vindeca.
Cercetătorii sugerează că plasturele cu încărcătură electrică este o opțiune viabilă de tratare a rănilor și intenționează să continue să-i îmbunătățească caracteristicile.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum se poate corecta sistemul imunitar după COVID pentru a împiedica reinfectarea
Un potențial tratament, și chiar vaccin, pentru Alzheimer a restabilit memoria la șoareci
Cei mai bogați oameni ai planetei finanțează o companie misterioasă pentru a obține imortalitate
Cum dieta mediteraneană ar putea combate disfuncția erectilă