Indicele de masă corporală, un adevărat mister pentru mulți adulți. Ce arată un nou studiu
Mai puțin de două treimi dintre adulți pot estima corect propriul indice de masă corporală (IMC) și mai puțin de jumătate dintre adulți pot identifica dimensiunea propriului corpului, potrivit unui studiu desfășurat pe 774 de adulți din Polonia. Cercetările au fost publicate în Scientific Reports.
Wojciech Gruszka și colegii săi au calculat indicele de masă corporală al adulților între 2010 și 2011 și au comparat datele cu estimările participanților privind propriul IMC și dimensiunea corpului.
Participanții, care aveau în medie 36 de ani și dintre care 60,7% erau femei, au raportat, de asemenea, nivelul de satisfacție în privința propriului corp. 21 de participanți aveau un indice subponderal (sub 18,5 kg/m2), 326 aveau un indice sănătos (între 18,5 și 24,9 kg/m2), 221 aveau un indice supraponderal (între 25 și 29,9 kg/m2), iar 176 aveau un indice de obezitate (peste 30 kg/m2), potrivit EurekAlert.
Participanții au subestimat frecvent propriul indice de masă corporală
Oamenii de știință au descoperit că 63,5% din participanți au estimat corect propriul indice și 49,5% au estimat corect dimensiunea corporală. De asemenea, participanții au subestimat frecvent propriul indice și dimensiune corporală. 17,6% dintre cei cu un indice de masă corporală sănătos au estimat că aveau un indice subponderal, 14,3% dintre cei cu indice supraponderal au estimat că aveau un IMC sănătos, iar 41,6% dintre cei cu indice de obezitate au estimat că aveau un indice supraponderal.
39,8% dintre cei cu o dimensiune sănătoasă a corpului au estimat că dimensiunea corporală era subponderală, 35,7% cu dimensiune supraponderală au estimat că aveau o dimensiune sănătoasă și 49,9% dintre cei cu obezitate au estimat că aveau o dimensiune supraponderală.
Bărbații au fost mai satisfăcuți cu propriul corp
Interesant este că doar 25,4% dintre participanți au spus că sunt satisfăcuți cu propriul corp și 65,7% au spus că și-ar dori „un corp mai mic”. Bărbații au subestimat indicele de masă corporală mai frecvent decât femeile, însă au fost mai satisfăcuți cu propriul corp.
Autorii studiului au sugerat că stigmatizarea asociată cu obezitatea i-ar putea face pe adulți să-și subestimeze propriul indice de masă corporală. Cercetări mai ample vor investiga dacă intervenții psihologice ar putea ajuta oamenii să-și gestioneze mai bine greutatea.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un dispozitiv wireless micuț ar putea fi soluția pentru obezitate și pierderea în greutate