„Inima” galaxiei Calea Lactee, așa cum nu am mai văzut-o până acum. Ce dezvăluie noi imagini?
Noi imagini cu „inima” galaxiei Calea Lactee au dezvăluit structuri misterioase nemaivăzute până acum de oamenii de știință.
Folosind radiotelescopul ultra-sensibil MeerKAT din Africa de Sud, imaginile arată aproape 1.000 de șiruri de filamente magnetice, măsurând până la 150 de ani-lumină în lungime și fiind situate în aranjamente surprinzător de ordonate și regulate.
Asta înseamnă de 10 ori mai multe șiruri despre care omenirea știa până acum, astfel adăugând date statistice importante care ne-ar putea ajuta să înțelegem în sfârșit natura acestora, un mister care fascinează încă de la descoperirea acestora din anii 1980.
„Un moment de cotitură pentru înțelegerea acestor structuri”
„Am studiat filamente individuale pentru o lungă perioadă de timp cu o perspectivă așa-zis mioapă. Acum, putem vede într-un final imaginea de ansamblu, o panoramă care conține o abundență de filamente. Este dificil de tras concluzii privind identitatea și originea lor, însă acesta este un moment de cotitură pentru înțelegerea acestor structuri”, a explicat astrofizicianul Farhad Yusef-Zadeh de la Universitatea Northwestern din SUA, cel care a descoperit inițial filamentele.
Deși este situat la doar 25.000 de ani-lumină depărtare (nu foarte mult în termeni cosmici), centrul galaxiei Calea Lactee este foarte dificil de observat. „Inima” galaxiei noastre este învăluită în nori denși de praf și gaz care blochează unele lungimi de undă de lumină. Însă, putem folosi tehnologia pentru a ne adapta observațiile în lungimi de unde invizibile.
MeerKAT, unul dintre cele mai avansate radiotelescoape ale lumii
MeerKAT, administrat de South African Radio Astronomy Observatory (SARAO), este unul dintre cele mai avansate radiotelescoape ale lumii. A devenit operațional în 2016, iar de atunci a continuat să ne ofere imagini fără precedent din centrul galactic, scrie Science Alert.
Așadar, cele mai recente imagini de la MeerKAT sunt cu adevărat spectaculoase. Au fost produse cu 200 de ore de date observaționale, colectate de-a lungul a peste trei ani, și ne arată regiunea în lungimi de unde radio cu o claritate și profunzime neegalată până acum.
Noile date au dezvăluit, de asemenea, un nou mister. Filamentele sunt distribuite în grupuri, sau roiuri, iar în cadrul acelor roiuri filamentele sunt distribuite foarte uniform, asemănător cu corzile unei harpe, au spus cercetătorii.
Totoată, nu știm ce mecanism accelerează electronii din cadrul acestor filamente magnetice. Este posibil ca filamentele să fie asociate cu un filament magnetic ciudat, descoperit anul trecut, care emite radiații în lungimi de unde radio și raze X. Următorul pas va fi studierea fiecărui filament și caracterizarea proprietăților pentru întocmirea unui catalog complet care să permită analize statistice în profunzime.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Astronomii au descoperit una dintre cele mai mari structuri din galaxia Calea Lactee
Calea Lactee ar fi pierdut mai multe galaxii satelit. Concluziile la care au ajuns cercetătorii
O gaură neagră, descoperită într-un roi stelar în afara galaxiei Calea Lactee