În ianuarie 2019, roverul chinez Yutu-2 a fost primul vehicul din istorie care a aterizat pe fața nevăzută a Lunii.
Roverul Yutu-2 traversează deja de doi ani partea mai puțin cunoscută a Lunii, suita sa rafinată de instrumente oferind perspective prețioase asupra regiunii. Însă, nu doar instrumentele științifice își arată utilitatea, ci până și roțile vehiculului, notează IFL Science.
Roverul a fost dus pe partea îndepărtată a Lunii de către nava spațială Chang’e 4 (aceasta capturând imagini uluitoare și realizând, de asemenea, studii științifice) și a călătorit peste 1.000 de metri pe suprafața Lunii. Acum, publicând rezultatele în Science Robotics, cercetătorii au folosit datele obținute din mișcările roverului pentru a stabili proprietățile solului lunar de pe partea îndepărtată a Lunii.
Călătoria pe care a efectuat-o roverul le-a permis cercetătorilor să stabilească cât de stabil este terenul și cu ce fel de regolit (așa cum se numește solul corpurilor cerești) au avut de-a face. Pare a fi destul de diferit de ceea ce a fost experimentat de astronauții din programul Apollo. De fapt, are unele calități asemănătoare Pământului, similare cu nisipul uscat.
„În timpul călătoriei sale, Yutu-2 a experimentat grade diferite de ușoare alunecări și derapaje, ceea ce indică faptul că terenul este relativ plat la scară mare, dar presărat pe alocuri cu pante ușoare. Solul care se lipește de roțile sale implică o mai mare coeziune a solului lunar decât cea întâlnită în alte locuri de aterizare”, scriu autorii în lucrare.
„Rezultatele ulterioare de identificare indică faptul că regolitul lunar seamănă cu nisipul uscat și cu lutul nisipos de pe Pământ în ceea ce privește proprietățile, demonstrând o rezistență mai mare decât cea identificată în timpul misiunilor Apollo”, au mai scris cercetătorii.
Cauza acestui fapt ar putea fi perioada mai mare de intemperii spațiale de aici. Un alt lucru care arată diferit este numărul de roci și cratere din zonă, mult mai mare decât ceea ce a fost observat pe partea apropiată a Lunii. În special, cratere proaspete care conțin material foarte reflectorizant ar putea fi o consecință a impacturilor secundare.
Descoperirile făcute de roverul Yutu-2 se adaugă la literatura științifică mai variată cu privire la diferența dintre cele două fețe ale Lunii, cea pe care o vedem mereu și cea ascunsă de noi (cu excepția cazului în care ați fost unul dintre astronauții Apollo care au ajuns să zboare deasupra ei).
Chang’e 4 a aterizat pe etajul estic al craterului Von Kármán, lângă polul sudic al Lunii. Până în prezent, este prima și singura aterizare reușită pe partea îndepărtată a Lunii.
Vă recomandăm să citiți și:
Nebuloasa Flacără arde ca „un foc de tabără” într-o nouă imagine uimitoare
HORUS, noul algoritm care poate dezvălui ce se ascunde în cele mai întunecate cratere ale Lunii
Misiune încheiată pentru roverul Zhurong trimis de China pe Marte. Ce se întâmplă acum