O planetă cu anotimpuri extreme are variații de temperatură de sute de ori mai mari decât Pământul
Oamenii de știință au putut analiza în detaliu o planetă cu anotimpuri extreme datorită unui telescop NASA care și-a încheiat misiunea.
Astronomii au folosit telescopul spațial Spitzer pentru a filma această planetă cu anotimpuri extreme, numită XO-3b, timp de un an.
Este vorba de un an al exoplanetei, care, în mod convenabil, durează doar cât trei zile pe Pământ. În acest timp, planeta are o vară ce durează cât o zi pământeană și o iarnă care durează două zile, scrie Space.com.
„Am văzut variații sezoniere de temperatură de sute de ori mai mari decât cele de pe Pământ”, a spus Lisa Dang, doctorand în astrofizică la Universitatea McGill din Canada.
„Nu sunt aceleași anotimpuri pe care le trăim pe Pământ”
În timp ce conceptul de anotimp este familiar pentru pământeni, acesta este ceva mai diferit pe exoplaneta XO-3b. Anotimpurile Pământului sunt cauzate de înclinarea axei, însă pe XO-3b sunt cauzate de orbita ovală a planetei în jurul stelei sale, care afectează dramatic cantitatea de radiație primită.
„Nu sunt aceleași anotimpuri pe care le trăim pe Pământ”, a spus Dang.
Este neobișnuit să găsești o planetă mare care orbitează atât de aproape steaua sa, dar într-o elipsă. Deoarece steaua și planeta sunt mari și apropiate, interacțiunile lor gravitaționale tind să atragă cea mai îndepărtată parte a orbitei planetei din ce în ce mai aproape de stea, astfel rezultând o orbită circulară. Așadar, oamenii de știință cred că XO-3b nu orbitează de foarte mult timp (din punct de vedere astronomic) în jurul stelei sale.
„Forma ovală pe care o vedem aici pe această planetă cu anotimpuri extreme sugerează că o prindem în mijlocul migrării”, a spus Dang.
Sunt șanse ca această planetă cu anotimpuri extreme să fie, de fapt, o stea
Dar această orbită ciudată nu este singura caracteristică surprinzătoare găsită de Dang și colegii ei. Telescopul spațial Spitzer de la NASA s-a specializat în detectarea luminii infraroșii, care se manifestă și sub formă de căldură. Atunci când Spitzer s-a uitat la XO-3b, telescopul a detectat semnături în infraroșu mai puternice (și, prin urmare, o planetă mai fierbinte) decât se așteptau oamenii de știință.
Atunci când cercetătorii s-au uitat mai atent, aceștia au realizat că nici măcar anotimpurile extreme ale planetei nu ar putea explica căldura neașteptată.
„Această încălzire suplimentară pe care am văzut-o cu Spitzer nu este sezonieră, se vede pe tot parcursul anului. Investigația noastră asupra acestui Jupiter fierbinte constată că este încălzit nu numai de steaua planetei din apropiere, dar este și încălzit din interior”, a spus Dang.
O clasă de corpuri adesea poreclite „stele eșuate”
Observații suplimentare colectate de misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene sugerează că planeta este, de asemenea, „mai pufoasă” decât se aștepta, o caracteristică care ar putea fi legată de căldura surprinzătoare.
Dang și colegii ei au două teorii despre modul în care planeta poate genera excesul de căldură. O posibilitate este încălzirea mareelor: pe măsură ce planeta orbitează, gravitația stelei o trage din diferite unghiuri, alungind și deformând planeta.
Cealaltă explicație ar fi că planeta nu este deloc o planetă. În schimb, Dang și colegii susțin că ar putea fi o stea, cu o grămadă de hidrogen în miez, care fuzionează la fel ca în interiorul soarelui nostru. În acest caz, XO-3b ar fi o pitică maro, o clasă de corpuri adesea poreclite „stele eșuate”.
„XO-3b nu este o planetă obișnuită, dar s-ar putea să nu fie nici o stea eșuată, ci una la apogeul vieții sale ca stea”, a spus Dang.
Cercetarea este descrisă într-o lucrare publicată pe 22 decembrie 2021 în The Astronomical Journal.
Vă recomandăm să citiți și:
Un asteroid gigant, mai mare decât Empire State Building, trece astăzi pe lângă Pământ
Noi imagini surprinse de Hubble dezvăluie un fenomen cosmic extrem de dramatic
Dovezile care arată că există o altă planetă de dimensiunea lui Marte în Sistemul Solar