Odată cu începerea unui nou an, Jim Green și-a luat rămas bun de la NASA după patru decenii, inclusiv 12 ani petrecuți ca director al diviziei științei planetare și ultimii trei ani ca cercetător-șef al agenției spațiale americane.
Aparent, Green are planuri mari. Potrivit publicației New York Times, fostul cercetător-șef al NASA se gândește la transformarea planetei Marte într-o lume locuibilă pentru oameni.
Planul lui Green depinde de încălzirea și îngroșarea atmosferei marțiene cu ajutorul unui câmp magnetic folosit drept scut între Planeta Roșie și Soare, fapt care ar duce nivelurile de temperatură și presiune peste pragul la care oamenii pot păși pe suprafața planetei fără un costum spațial și fără ca sângele să le fiarbă în propriile corpuri.
„Este fezabil. Marte se va putea terraforma singură. Asta este ceea ce ne dorim, ca planeta să participe cum poate. Atunci când presiunea va crește, la fel o va face și temperatura”, a spus Green.
Fără îndoială, aceste afirmații sunt destul de surprinzătoare pentru un oficial de rang înalt de la NASA.
Green a declarat că planul său le-ar putea permite oamenilor să înceapă să cultive plante pe Marte și să se îndrepte spre posibilitatea traiului departe de Pământ. Cercetătorul este obsedat de ideea vieții pe alte planete de ani buni și a creat scara „încrederii în detectarea vieții” sau CoLD, potrivit Futurism.
Unul dintre obstacole, însă, va fi comunitatea planetară, despre care Green spune că probabil nu va fi foarte receptivă la ideile sale cu privire la manipularea unei planete întregi. În 2018, astronomul Lucianne Walkowicz a argumentat că cel mai probabil omenirea va transforma suprafața lui Marte într-un coșmar ecologic, având în vedere istoricul nostru privind agravarea schimbărilor climatice și dezastrelor naturale de pe Terra.
Mai mult, Walkowicz nici nu era convinsă că terraformarea este posibilă din punct de vedere fizic.
„În ciuda popularității conceptului, terraformarea rămâne în tărâmul științifico-fantasticului. Spre exemplu, Marte pare că duce lipsă de rezervele necesare de dioxid de carbon care să-i încălzească atmosfera”, a precizat astronomul.
Green are o reputație incontestabilă, însă nu este clar dacă planurile sale pentru terraformarea planetei Marte vor deveni vreodată realitate. În timp ce lasă în urmă o organizație bine finanțată și pregătită, unele dintre ideile sale ar putea să rămână doar printre rândurile studiilor pe care le publică, iar în acest caz nu ar avea de ce se fie dezamăgit.
Sonda spațială DART a NASA își deschide „ochiul” și trimite primele imagini din spațiu
Noua aeronavă hipersonică a Chinei se bazează pe un design respins de NASA