Cercetătorii au descoperit că o boală autoimună poate duce la alta
Cercetătorii de la University of Colorado Anschutz Medical Campus au descoperit că o boală autoimună duce la alta.
Oamenii de știință au descoperit în mod întâmplător că șoarecii cu poliartrită reumatoidă indusă de anticorpi în articulații au dezvoltat leziuni ale coloanei vertebrale similare cu cele din spondilartrita axială (AxSpA), care provoacă fuziunea vertebratelor și curbura sau îndoirea coloanei vertebrale.
Studiul a fost publicat pe 4 ianuarie 2022 în revista Immune Network.
„Rezultatele noastre sugerează că o boală autoimună, cum ar fi artrita inflamatorie, poate duce și la o boală autoimună secundară, cum ar fi AxSpA”, a spus autorul principal al studiului, Nirmal Banda, prof. dr. în divizia de reumatologie la Universitatea din Școala de Medicină din Colorado.
Anticorpi anti-colagen sunt prezenți și la oamenii cu artrită
„Această asociere interesantă a bolii se poate datora legării autoanticorpilor anti-colagen de coloana vertebrală sau unei anumite modificări ale sistemului imunitar care necesită investigații suplimentare”, a adăugat profesorul.
Acești anticorpi anti-colagen sunt prezenți și la oamenii cu artrită și atacă direct cartilajul articulațiilor, astfel apărând inflamație și durere.
Banda a observat că fiecare șoarece injectat cu artrită indusă de anticorpi de colagen (CAIA) a dezvoltat artrită și apoi curbura coloanei vertebrale în concordanță cu spondiloartrita axială.
„Am început să observ creșterea rapidă a oaselor la nivelul coloanei vertebrale și fuziunea vertebrelor. Spațiile normale dintre vertebrele coloanei vertebrale în anumite locații au dispărut. Acest lucru este similar cu ceea ce se întâmplă la oamenii cu AxSpA”, a spus el.
O boală autoimună duce la alta din cauza mediului în schimbare
Legătura, a spus el, nu a fost făcută în niciun alt studiu pe care l-a văzut. „Cred că suntem primii care fac această legătură”, a spus Banda.
Dar modul exact în care o boală autoimună duce la alta rămâne un mister, unul pe care profesorul speră să îl investigheze. „Vreau să știu care este mecanismul”, a spus el, conform Medical Xpress.
Între timp, el le-a sugerat celor cu o boală autoimună să fie vigilenți în cazul în care dezvoltă alta. „Cred că din cauza mediului nostru în schimbare, vedem o creștere a bolilor autoimune”, a spus prof. dr. Nirmal Banda.
„Există deja legături între bolile gingiilor și artrita reumatoidă și degenerescența maculară uscată legată de vârstă și artrita reumatoidă. Cred că aceasta este o zonă care necesită o explorare suplimentară”, a încheiat cercetătorul.
Vă recomandăm să citiți și:
Un sindrom de îmbătrânire prematură ar putea fi cauzat de o structură neobișnuită din ADN
Cafeaua produsă în laborator care va concura cu cea naturală. Ce beneficii are
Cum poate fi redus diagnosticul clinic la copiii care prezintă simptome de autism