Varianta Omicron a coronavirusului a cauzat o explozie de cazuri care a perturbat aproape fiecare aspect al vieții noastre zilnice.
Asta pentru că Omicron pare să fie mult mai contagioasă decât variantele anterioare ale virusului SARS-CoV-2. De fapt, unii experți cred că acesta este virusul cu cea mai rapidă transmitere din întreaga istorie a omenirii.
Anton Erkoreka, istoric medical și director al Muzeului de Istorie a Medicinei și Științei din Țara Bascilor, a declarat pentru un cotidian spaniol că varianta Omicron a depășit chiar și ciuma bubonică (cunoscută și ca Moartea Neagră, care a cauzat cea mai mortală pandemie înregistrată vreodată în urmă cu aproape 700 de ani, însă a avut nevoie de ani de zile pentru a se răspândi), ajungând să fie cea mai transmisibilă boală din istorie.
„Este cel mai exploziv și mai transmisibil virus din istorie”, a precizat Erkoreka.
William Hanage, director adjunct al Centrului pentru Dinamica Bolilor de la Universitatea Harvard, a reiterat opiniile istoricului, declarând pentru cotidianul spaniol că varianta Omicron este „cu siguranță virusul cu cea mai rapidă transmitere dintre toate virusurile pe care am putut să le investigăm la acest nivel”.
Bineînțeles, contextul cultural al pandemiei este, de asemenea, important. Moartea Neagră s-a răspândit în Europa medievală, pe vremea când călătoriile erau rare, în timp ce COVID-19 a pus stăpânire pe o lume cu un nivel deosebit de crescut de globalizare.
Omicron este momentan varianta dominantă a virusului SARS-CoV-2 în SUA, fiind pe cale să ajungă dominantă și în multe alte țări, inclusiv România. Deși se răspândește cu repeziciune, experții medicali au descoperit că varianta cauzează mai puține decese decât variantele anterioare, scrie Futurism.
Asta din cauza mai multor factori, inclusiv ratele de vaccinare mai crescute, care pot reduce drastic impactul infectărilor, și a modului prin care virusul invadează în principal tractul respirator superior în loc de plămâni.
Desigur, dacă vom continua să lăsăm Omicron să se răspândească în voie, va fi doar o chestiune de timp până când numărul deceselor va crește.
Din fericire, mai există și speranță. Semnele actuale din Africa de Sud sugerează că varianta a început deja să treacă printr-un declin în regiune. Însă, cine poate ști cu adevărat ce se va întâmplă? După aproape doi ani de carantine și sisteme medicale împinse la limită, am văzut cu toții cât de neglijenți pot fi unii oameni atunci când vine vorba de propria sănătate.
Oamenii care cred în conspirații despre COVID-19, mai predispuși la infectarea cu virusul SARS-CoV-2
O coliziune dezastruoasă între COVID-19 și HIV ar fi dus la apariția variantei Omicron
Ce apare prima: tusea sau febra? Un studiu analizează ordinea simptomelor COVID-19