Aflat la înălțime deasupra planetei roșii, sonda orbitală a Chinei, Tianwen 1, a surprins o serie de imagini spectaculoase cu planeta Marte.
Fotografiile au fost surprinse de o cameră mică montată pe Tianwen 1. Dezvăluite în ziua de Anul Nou, imaginile arată sonda Tianwen 1, care este singură deasupra Planetei Roșii, precum și calota glaciară nordică înghețată a lui Marte.
Fotografiile arată ca și cum ar fi scoase dintr-un film SF și totuși ciudat de asemănătoare cu planeta noastră în același timp, scrie Science Alert.
Vehiculul orbital se află acum la aproximativ 350 de milioane de kilometri distanță de Pământ, ceea ce îl plasează în spațiul îndepărtat. Imaginile includ, de asemenea, un prim-plan superb al corpului auriu al lui Tianwen 1, antena sa științifică și matricea solară care alimentează dispozitivul în misiunea sa.
O mare parte din comunitatea științifică a fost entuziasmată, imaginile fără precedent venind ca o surpriză totală.
Tipul de cameră cu care au fost surprinse aceste imagini spectaculoase cu planeta Marte există doar pe Tianwen 1 și oferă câteva oportunități interesante pentru fotografierea atât a planetei roșii, cât și a vehiculului orbital.
Agenția spațială chineză a publicat, de asemenea, o imagine formată din mai multe fotografii puse la un loc, realizată de roverul Zhurong pe suprafața lui Marte, arătând un peisaj mai familiar, cu aspect de deșert.
Tianwen 1 orbitează planeta Marte din februarie 2021, iar roverul Zhurong a aterizat cu succes pe Marte în luna mai a aceluiași an; Zhurong este primul rover chinez care a realizat acest lucru și al șaselea la nivel global.
„În acest moment, Zhurong, înalt de 1,85 metri și 240 de kilograme, a lucrat pe pământul marțian timp de 224 de zile, depășind cu mult speranța de viață de trei luni”, a declarat Agenția Națională Chineză de Administrare a Spațiului atunci când a publicat imaginile.
Vă recomandăm să citiți și:
Misterioșii asteroizi bogați în metale care ar putea fi exploatate într-o bună zi
China va lansa în 2028 rachete capabile să trimită nave spațiale cu echipaj pe Lună